Baković u Herceg Novom: Najviše žalbi na rad lokalne samouprave

Istakao je da je imao dobru saradnju sa lokalnom vlašću u Herceg Novom gdje je boravio i prije tri godine
0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Slavica Kosić
Šućko Baković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.10.2017. 14:30h

Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore godišnje se javi i zatraži njegovu pomoć manje od 30 Hercegnovljana, a za devet mjeseci ove godine njegovu pomoć je tražilo je 17 građana.

“Mislim da taj broj ne odgovara stvarnom stanju prava i sloboda u ovom gradu, jer smo prvog dana našeg rada u ovom gradu razgovarali sa 17 građana”, kazao je ombudsman Šućko Baković koji sa saradnicima danas i sjutra boravi u Herceg Novom u okviru održavanja “Dana Zaštitnika”.

U neposrednom razgovaru sa građanima koji smatraju da su im povrijeđena ljudska prava i slobode postupanjem državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi ili drugih nosilaca javnih ovlašćenja, ombudsman je primao njihove pritužbe.

“Najveći broj primjedbi, i žalbi građana Herceg Novog, osam, danas se odnosio na rad lokalne samouprave, potom na sporost i povrede u upravnom postupku i na kršenje prava djeteta. Na to se uglavnom odnose i pritužbe koje dobijamo iz drugih crnogorskih opština ”, kazao je Baković.

Tvrdi da zaštitnik ljudskih prava i sloboda može mnogo da pomogne , ako mu se građani obrate na vrijeme sa potrebnom dokumentacijom.”Nažalost građani nam se javljaju kada izgube sve sudske sporove, a presude postanu punosnažne. Ombudsman nije supermen i ne može mijenjati odluke drugih organa”, kaže Baković.

Istakao je da je imao dobru saradnju sa lokalnom vlašću u Herceg Novom gdje je boravio i prije tri godine.

“Cilj nam je da ostvarimo saradnju, ne da ih prozivamo i osuđujemo organe na šta nemamo pravo, već želimo da pokrenemo sistem, da sistem radi kako bi bio u funkciji građana”, poručio je Baković.

U petak će se ombudsmanu priključiti ekipa iz Tivta, a u fokusu njihovog rada biće povreda prava djeteta.

Bonus video: