Nikšić: TIKA donirala senzornu sobu vrtiću "Bambi"

„Ovo je samo još jedan dokaz da želimo, bez obzira na to u kom dijelu grada žive, kojoj populaciji pripadaju i da li imaju nekih teškoća u razvoju, obezbijediti uslove i pružiti adekvatno predškolsko obrazovanje svima“, kazala je direktorica JPU “Dragan Kovačević” Radmila Backović
139 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2017. 13:00h

Zahvaljujući donaciji turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju „TIKA“ vrtić „Bambi“ u Nikšiću dobio je senzornu sobu koja će pomoći djeci sa oštećenim sluhom i vidom i rehabilitaciji autistične djece, kao i aparat „Neurofidbek“. Vrijednost donacije je oko 20 hiljada eura.

„Ovo je samo još jedan dokaz da želimo, bez obzira na to u kom dijelu grada žive, kojoj populaciji pripadaju i da li imaju nekih teškoća u razvoju, obezbijediti uslove i pružiti adekvatno predškolsko obrazovanje svima“, kazala je direktorica JPU “Dragan Kovačević” Radmila Backović.

Kako je istakla sobu i aparat moći će da koriste i pacijenti Razvojnog centra za djecu sa teškoćama u razvoju.

“Autizam je, nažalost, prisutan u svim krajevima svijeta, i ‘Tika’, Vlada, kao i narod Turske, žele da pomognu insistucijama u Crnoj Gori da ove probleme prevazilaze. Mi kao Turska dajemo podstrek mlažim generacijama da imaju dobre uslove obrazovanja”, kazao je koordinator “TIKA”-e Ahmet Altun.

Ambasador Turske Serhat Galip kazao je da se u Nikšiću, “gradu dobrih ljudi i velikih potencijala” ne osjeća kao stranac i dodao da je “Tika” u posljednje vrijeme realizovala niz značajnih projekata u gradu pod Trebjesom.

“Kao Vlada Republike Turske trudićemo se da i u narednom periodu finansiramo razvojne i druge projekte u Nikšiću”, obećao je Galip.

Pomoćnica ministra prosvjete, Arijana Nikolić, kazala je da je saradnja sa “TIKA”-om od velikog značaja za Crnu Goru i obrazovni sistem, kao i da će senzorna soba pomoći interakciji djece sa smetnjama u razvoju i podstaći razvoj njihovih potencijala.

“Ministarstvo prosvjete veliku pažnju poklanja djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, ispunjenju i promociji njihovih mogućnosti. Tom prilikom posebno ukazujemo i ohrabrujemo njihovu ranu interakciju sa drugom djecom u redovnom okruženju. Upravo ova donacija značajno će doprinijeti ostvarivanju našeg cilja”, kazala je Nikolić.

Zahvalila se turskoj Agenciji na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji i izrazila nadu da će ista biti nastavljena i u budućem periodu.

Galerija

Bonus video: