Fialka: 6.000 Ukrajinaca trenutno u Crnoj Gori, glavni problemi socijalizacija djece i zdravstveno osiguranje

Fialka je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Nikšić kazala da na dnevnom nivou u državu ulazi 200 do 300 ljudi, te da je najveći broj smješten na primorju

8495 pregleda 13 komentar(a)
Fialka, Foto: Printscreen TV Nikšić
Fialka, Foto: Printscreen TV Nikšić

Otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori Natalia Fialka poručila je da je 6.000 Ukrajinaca trenutno u državi, ali da veliki broj brzo napušta Crnu Goru i ide u druge zemlje, dodajući da je najveći problem s kojim se suočavaju ukrajinske izbjeglice socijalizacije djece.

"Njima treba psihološka pomoć da prevaziđu stres. Tražimo i pomoć odgovornih resora i lokalnih samouprava da pronađemo prostor za tu djecu", navodi Fialka.

Od početka ruske agresije 11 miliona Ukrajinaca napustilo je svoje domove, od čega je oko četiri miliona izbjeglo.

Posle socijalizacije djece, Fialka kao drugi problem navodi zdravstveno osiguranje. Prema odluci vlade, ukrajinskim izbjeglicama i ljudima koji su tražili privremenu zaštitu mora biti obezbijeđeno zdravstveno osiguranje.

Fialka je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Nikšić kazala da na dnevnom nivou u državu ulazi 200 do 300 ljudi, te da je najveći broj smješten na primorju.

Ambasada Ukrajine se, kako kaže, oslanja na Crnu Goru, pošto bi po Zakonu o privremenoj zaštiti država trebalo da pruži stanove za Ukrajince kojima je to potrebno.

"Vlada je prošle sedmice izdvojila dva miliona eura za te potrebe, sada radimo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na mogućnostima da ljudi koji ne mogu da plaćaju smještaj na primorju budu smješteni u srednjoj i sjevernoj regiji", kaže Fialka.

Ona je zahvalila svim Crnogorcima koji pružaju pomoć ukrajinskim državljanima.

"Radimo na tome da pružimo što bolju pomoć Ukrajincima, ali razumijemo i situaciju u Crnoj Gori", navela je Fialka.

Fialka je istakla da se nastavlja ozbiljna situacija u Ukrajini.

"Uspjeli smo da izguramo ruske trupe sa sjevera Ukrajine, ali očekujemo dalje pojačanje ruskih napada na istoku i jugoistoku države. Situacija je ozbiljna, nastavljaju se granatiranja gradova i ubijanje civila".

Dodaje da očekuje da se ruska strana urazumi, prekine rat i napusti Ukrajinu.

"Mi smo oni koji su napadnuti. Očekujemo da ruska strana povuče vojsku sa ukrajinske teritorije", kaže Fialka i dodaje da je svjesna da se to neće brzo desiti.

Navodi da više od 90 odsto Ukrajinaca vjeruje u pobjedu ukrajinskih snaga, "jer mi vodimo odbrambeni rat, nijesmo država agresor."

Kaže da su zahvalni zapadnim partnerima koji su stali uz Ukrajinu, jer je riječ o odbrani demokratskih vrijednosti i nezavisne države koja ima pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini.

Ističe da su sankcije Rusiji vrlo važne.

"Crna Gora je pokazala da je na strani demokratskog svijeta. Sankcije su jedan od načina da se zaustavi Rusija i uspostavi mir", zaključuje Fialka.

Bonus video: