iz magacina bivše fabrike kože "Polimka"

Berane: Agencija za zaštitu životne sredine uklonila oko 85 tona opasnih materija

“Iako je inspekcijskim nalazom na lokaciji bivše fabrike za preradu kože „Kips Polimka“ AD Berane konstatovano 38.270 kg otpadnih hemikalija kojima je istekao rok trajanja i koje su opasne za okolinu, na dan njihovog pretovara pojavilo se 85 tona ili više nego duplo”

4491 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je na svojoj fejsbuk stranici da je danas uklonila oko 85 tona opasnih materija koje su bile uskladištene u magacinima bivše fabrike kože Polimka u Beranama.

“Iako je inspekcijskim nalazom na lokaciji bivše fabrike za preradu kože „Kips Polimka“ AD Berane konstatovano 38.270 kg otpadnih hemikalija kojima je istekao rok trajanja i koje su opasne za okolinu, na dan njihovog pretovara pojavilo se 85 tona ili više nego duplo”, navode iz Agencije.

Agencija za zaštitu životne sredine
foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Oni kažu da je Agencija za zaštitu životne sredine, sagledavajući sve činjenice i okolnosti, a prvenstveno ozbiljnost zatečene situacije i opasnost od daljeg neadekvatnog skladištenja supstanci koje su bila prijetnja zdravlju ljudi, riješila problem uklanjanjem hemikalija partnerstvom sa HEMOSAN iz Bara.

“Hemosan je uklonio oko 85 tona opasnih hemikalija. Intervencija koja bi koštala državu, prema procjenama ovog preduzeća, oko 350.000 €, ovaj put je urađena kao donacija saniranju još jednog ekološkog problema u državi, na čemu se ovoj kompaniji najtoplije zahvaljujemo. Agencija je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica koje je odgovorno za dupliranje količine opasnih hemikalija u skladištu ove fabrike”, navodi se na fejsbuk stranici Agencije za zaštitu životne sredine.