Posao za OSI u Mojkovcu i Rožajama

U mojkovačkom Dnevnom centru i vrtiću biće angažovan i logoped

3308 pregleda 155 reakcija 0 komentar(a)
Detalj iz Mojkovca, Foto: arhiva
Detalj iz Mojkovca, Foto: arhiva

Kroz projekat “Servis podrške za djecu i mlade sa poteškoćama u govorno-jezičkom području”, u mojkvačkom vrtiću “Jevrosima Jevra Rabrenović” i Dnevnom centru biće pola godine angažovan logoped.

U saradnji sa te dvije ustanove, projekat realizuje NVU “Svjetlost”, a finasiran je od Ministarstva finansija i socijalnog staranja u okviru javnog konkursa “Zaštita lica sa invaliditetom i djece i mladih sa smetnjama u razvoju”.

”Specifični cilj je inkluzija i smanjenje socijalne isklučenosti djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kroz angažovanje logopeda na period od šest mjeseci. Realizovaćemo i radno okupacione radionica za djecu koja pohađaju vrtić i Dnevni centar. U okviru projekta biće održavane i psihološke radionice, kao oblik podrške roditeljima čija djeca imaju smetnje i teškoće u razvoju”, kazao je koordinator projekta i predsjednik NVU “Svjetlost” Vladimir Veljović.

Logopedski tretmani za 19 djece, objašnjava on, biće održavani dva puta sedmično, srijedom i petkom. Ponasob, svako djete radiće s logopedom od 30 do 45 minuta. Edukativne radionice za roditelje, predviđeno je projektom, trebalo bi da omoguće podršku u smislu psiho-socijalne adaptacije porodice, a organizovaće se jednom nedjeljno, tokom tri mjeseca.

”Jednom nedjeljno, tokom tri mjeseca, održavaće se i radno-okupacione radionice. Obuhvataju manuelne, kreativne, rekreativne i edukativne aktivnosti i imaju cilj da poboljšaju određene kongnitivne i fizičke sposobnosti. Projektom je planirana i izrada brošura, kojom ćemo pružiti korisne informacije o djeci predškolskog uzrasta sa stanovišta logopeda, psihologa i pedagoga. Namijenjene su roditeljima, vaspitačima, stručnim saradnicima…”, objašnjava Veljović.

Ukupna vrijednost projekta je, podsjeća on, 10.454 eura.

Prema njegovim riječima, osam osoba sa evidencije ZZZ iz Mojkovca i Rožaje je odabrano za učešće u tom projektu. Nakon obuke svi će biti zapošljeni na pet mjeseci ili u kancelarijama NVU “Svjetlost” ili fabrici “Hodesa”. Nakon završetka projekta, tri osobe biće zapošljene na period od najmanje devet mjeseci.

Bonus video: