Đukanović: Milioni širom svijeta crpe inspiraciju iz primjera Jevreja

"Čestitam vam drevni praznik koji slavi univerzalne civilizacijske vrijednosti, praznik koji njeguje vaš identitet i kulturu koji Crnu Goru čine bogatijom zemljom"

8947 pregleda 11 komentar(a)
Đukanž, Foto: Boris Pejović
Đukanž, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, povodom jevrejskog vjerskog praznika Pesaha, uputio je čestitku predsjednici Jevrejske zajednice Crne Gore Nini Ofner Bokan, svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i jevrejskom narodu, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

"U danima vašeg velikog praznika, milioni širom svijeta crpe inspiraciju iz primjera Jevreja, koji su sačuvali svoja vjerovanja, svoju kulturu i svoje dostojanstvo tokom brutalnog perioda ropstva i Holokausta. Pesah je još jedna prilika da se svi zahvalimo za blagoslove slobode, i da se prisjetimo žrtve, hrabrosti i odlučnosti naših predaka opstajanju na ovim prostorima u najtežim periodima naše istorije", rekao je Đukanović.

Priča o Pesahu je, kako je naveo, priča o prevladavanju nevolja i pronalaženju nade.

"To je priča o priznanju da su naša vlastita prava povezana s pravima drugih i da niko od nas nije slobodan dok svi ne budemo slobodni. Ove godine Pesah ima posebno značenje. Danas se sjećamo onih kojima je još uvijek uskraćena sloboda. Sederovo gorko bilje i slana voda podsjećaju nas na tugu zbog stradanja u Ukrajini i gubitka tolikog broja nevinih života, uz ohrabrenje i uvjerenje, da će ono najbolje u ljudskoj prirodi ipak pobijediti", istakao je Đukanović.

Na kraju je poručio.

"Još jednom vam čestitam drevni praznik koji slavi univerzalne civilizacijske vrijednosti, praznik koji njeguje vaš identitet i kulturu koji Crnu Goru čine bogatijom zemljom, spremnom za buduće izazove koji za cilj imaju jačanje harmonije i bogatstva suživota u kom naša djeca odrastaju zaštićena od sjena netolerancije i ugnjetavanja", zaključio je Đukanović.

Bonus video: