Nek' živi ljubav!

Karnevalom, koncertima i DJ žurkama Budva najavljuje uzbudljivo ljeto 2022.

8151 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Foto: TO Budva
Foto: TO Budva

Kad budvanske ulice, pjacete i trgovi odjeknu muzikom i smijehom, kad proljećni dani počnu da dozivaju ljetnje u ritmu sambe i rumbe, kad mašta i kreativnost postanu izazov i nadmetanje, tada znajte da u Budvi počinje Međunarodni prvomajski karneval.

Već skoro dvije decenije veseli budvanski Feštađuni, sa puno entuzijazma i pozitivne energije pokreću svoj grad iz po malo uspavanog perioda i ulivaju mu novu energiju potrebnu za mjesece koji slijede, kada će dočekati stotine hiljada turista, koji svoje godišnje odmore i najljepše trenutke povezuju sa imenom Budva!

TO Budva
foto: TO Budva

Ovogodišnji Međunarodni turistički karneval održava se pod sloganom „Nek' živi ljubav“ i počeće 29. aprila, kada će Feštađuni i njihovi prijatelji, Budvane i posjetioce najznačajnijeg turističkog centra u Crnoj Gori, pozvati na glavni događaj – karneval koji se sa nestrpljenjem očekuje tokom cijele godine.

Obilazak budvanskih, prije svega starogradskih porodica, ugostitelja i hotelijera koji pred veselu povorku iznose raznorazne đakonije - autentične primorske specijalitete, kao po pravilu izazove ogromno interesovanje turista koji se spontano pridružuju maskiranim mladićima i djevojkama, čiji je glavni zadatak tog dana da pozovu na lijepo druženje u narednim veselim, karnevalskim danima. Ovaj događaj, koji se već tradicionalno povezuje isključivo sa budvanskim karnevalom, nazvan je „Abrum“, po izrazu „brumanje“ koji ribari koriste kad žele da privuku ribu bacanjem mamca u vodu.

Velika karnevalska povorka, koja je ujedno i centralni događaj, sa više hiljada učesnika iz zemalja regiona i Evrope, prošetaće, predvođena Gradskom muzikom Budve, magistralom od glavne gradske pošte do Trga slikara, u subotu, 30. aprila od 19 sati i 30 minuta. Svaka grupa ima svega nekoliko minuta da gledaocima duž „trase“ i oko glavne bine predstavi svoju masku, uz originalnu koreografiju i muziku. Nastup pojedinih grupa izaziva prave ovacije oduševljenih posjetilaca.

Dječiji karneval će biti održan u nedjelju, 1. maja, od 16 sati i 30 minuta, a polazna tačka je centralni gradski vrtić. Poput odraslih, i mališani će tog dana ispričati svoje priče i predstaviti svoj vrtić, školu ili jednostavno - veselu družinu.

TO Budva
foto: TO Budva

Istog dana, u večernjim satima, nakon dvije godine, ponovo će se na glavnom gradskom trgu održati veliki prvomajski koncert. Refugee Jesus and Apostles, The Grupa, Tap 011 i Indira Forza ex Colonia pobrinuće se za sjajnu atmosferu!

Poslednjeg dana prvomajskih svečanosti na trgu će nastupiti Gradski hor Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora i Gradska muzika Budve. Orkestarski zvuci primorskih koračnica, ali i evergreen numera, na najljepši način će zaokružiti još jedno nezaboravno druženje u Budvi, o kojem će se, kao i mnogo godina do sada pričati dugo i lijepo. Jer, Budva je ljubav koja traje!