Građani Tivta da se izjasne o investicijama

Tivatska vlast pripremila nacrt Programa uređenja prostora za 2022. vrijedan više od sedam miliona eura

1780 pregleda 2 komentar(a)
Rasprava o novim investicijama: Tivat, Foto: Siniša Luković
Rasprava o novim investicijama: Tivat, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović utvrdio je Nacrt Programa uređenja prostora Opštine Tivat za 2022. u vrijednosti od 7,16 miliona eura, koji je juče stavljen na petnaestodnevnu javnu raspravu, koja traje do 3. maja.

Program uređenja prostora bilo je neophodno usvojiti prije ili na samom početku tekuće godine. Međutim, s obzirom na sveukupnu situaciju u vezi nemogućnosti rada lokalnog parlamenta zbog uskraćivanja kvoruma od opozicionih partija DPS, SDP, SD i HGI, te stoga i neusvajanja Odluke o budžetu Opštine za 2022. godinu, izradi Programa uređenja prostora se pristupilo tek u martu, kada je Odbor povjerenika koji je postavljen da obavlja funkciju Skupštine opštine, donio budžet grada za 2022.

U dokumentu koji je stavljen na javnu raspravu navodi se da će Opština ove godine izdvojiti najmanje 1,22 miliona eura za ekspropijaciju privatne imovine građana neophodne za izgradnju nove ili proširenje postojeće javne infrastrukture i izgradnju novih javnih objekata. Tako se predviđa eksproprijacija zemljišta neophodnog za izgradnju 14 ulica u naseljima Gradiošnica, Župa, Češljar, Gornji Kalimanj, Donje Seljanovo i Mrčevac, od čega će najviše novca - 400.000 eura biti izdvojeno za eksproprijaciju zemljišta neophodnog za izgradnju druge faze saobraćajnice na Donjem Seljanovu.

Pored toga, planirano je da se i 200.000 eura izdvoji za eksproprijaciju zemljišta potrebnog za kompletiranje urbanističke parcele na kojoj će se rekonstruisati i dograditi objekat područnog odjeljenja OŠ “Drago Milović” u Gradiošnici. Opština će za izradu tehničke i druge dokumentacije za 15 različitih projekata i predstojećih investicvija utrošiti ukupno 352.700 eura od čega će najviše novca - 120.000 eura koštati izrada tehničke dokumentacije za novi stambeno-poslovni kompleks na lokaciji Lukovića barake.

Program uređenja prostora za 2022. predviđa i ulaganja ukupno 4.269.220 eura u komunalno opremanje građevinskog zemljišta kroz izgradnju dvije nove saobraćajnice u Krtolima odnosno na Župi (886.990 eura), rekonstrukciju postojećih saobraćajnica (404.000 eura), obnovu i modernizaciju postojeće, odnosno postavljenje nove saobraćajne signalizacije (97.350 eura), izgradnju novih javnih objekata (2.400.160 eura), rekonstrukciju postojećih objekata (280.720 eura), te izgradnju i rekonstrukciju bujičnih kanala (200.000 eura). U vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu planirana su ulaganja ukupne vrijednosti od 1,3 miliona, dok će se za uređenje pješačkih staza izdvojiti 20.000 eura.

Bonus video: