Evidentan povećani intenzitet sajber napada

Kako se navodi u saopštenju Vlade, neophodno je da se preduzmu određeni koraci kako bi svi akteri bili spremniji da odgovore na prijetnje i izazove

2049 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U procesu digitalizacije i virtuelizacije posebna pažnja mora se posvetiti zaštiti digitalnih servisa preko kojih se vrši razmjena osjetljivih podataka, obavljaju finansijske transakcije i slično, ocijenila je crnogorska Vlada.

Vlada je, kako je danas saopšteno, usvojila Informaciju o predlogu aktivnosti u organima državne uprave u cilju podizanja sajber bezbjednosti na veći nivo.

Kako se navodi, imajući u vidu da je evidentan povećani intenzitet sajber napada, Savjet za informacionu bezbjednost dao je preporuke da se intenzivira realizacija aktivnosti iz Akcionog plana Strategije sajber bezbjednosti 2022-2026. godine.

Kako se navodi, neophodno je da se preduzmu određeni koraci kako bi svi akteri bili spremniji da odgovore na prijetnje i izazove.

"To podrazumijeva pripremanje materijala za obuke iz oblasti sajber bezbjednosti sa pratećim uputstvima, realizaciju prve sajber vježbe, ažuriranje liste lokalnih CIRT timova, kao i formiranje interesornog operativnog tima za podršku u rješavanju sajber incidenata“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Izvještaj o sprovođenju Nacionalne strategije rodne ravnopravnosti 2021-2025. sa Akcionim planom za 2021. godinu koji sadrži detaljan pregled i status realizacije planiranih aktivnosti.

Budući da su Zakon o Budžetu i Nacionalna strategija, sa Akcionim planom 2021-2022 godine donešeni u trećem kvartalu prošle godine, realizacija predviđenih mjera za 2021. godinu, kako se navodi, nije mogla biti ostvarena planiranom dinamikom.

Zato će, kako se navodi, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava sa nosiocima mjera sagledati mogućnosti da se pojedine od preostalih mjera realizuju u tekućoj godini.

"Realizacija aktivnosti iz ovog plana finansirana je uglavnom projektnim sredstvima dugogodišnjih partnerskih međunarodnih organizacija (Misija OEBS-a, Kancelarije UNDP) i donatorskim sredstavima“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: