Analiziraće kapacitete države s aspekta odgovora na rizike od katastrofa

"Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore“ služi da države članice mehanizma civilne zaštite Evropske unije, kroz detaljnu analizu tehničkih, administrativnih i finansijskih kapaciteta procijene svoje sposobnosti upravljanja rizicima na nivou države, kazao je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović

5188 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pripremiće dokument „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore“, u okviru kojeg će biti analizirani tehnički, administrativni i finansijski kapaciteti države s aspekta odgovora na identifikovane rizike.

To je saopšteno na prvom start up sastanku u okviru projekta "Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore".

Kako prenosi PR Centar, Direktorat za zaštitu i spašavanje će taj document pripremiti u narednih godinu i po.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, kazao je da start up sastanku prisustvuje personalni potencijal projekta koji će u narednih 18 mjeseci raditi na izradi dokumenta

„Vjerujem da ćemo 1. oktobra 2023. godine imati dokument na koji ćemo svi biti ponosni. Bez dileme, ovo je jedan od najvažnijih dokumenata u sistemu zaštite i spašavanja”, rekao je Bešović.

Kako je kazao, „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore“ služi da države članice mehanizma civilne zaštite Evropske unije, kroz detaljnu analizu tehničkih, administrativnih i finansijskih kapaciteta procijene svoje sposobnosti upravljanja rizicima na nivou države.

Realizujući te i slične projekte, kako je rekao, kao najodgovorniji ljudi iz sistema zaštite i spašavanja, potvrđuju spremnost da doprinesu unapređenju potencijala za brz i profesionalan odgovor.

Načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa u Direktoratu za zaštitu i spašavanje, Ljuban Tmušić, podsjetio je da su u ciklusu upravanja rizicima koje svaka država treba obaviti, prošle godine pripremili dokument „Procjena rizika od katastrofa Crne Gore“.

Tmušić je dodao da su u tom dokumentu identifikovani rizici, definisani nivoi rizika, izrađeni scenariji i mape rizika.

On je kazao da su, da bi se tim rizicima bavili dalje, počeli projekat „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore“, koji finansira Evropska komisija.

“Mi ćemo se narednih godinu i po baviti analizom administrativnih, tehničkih i finansijskih kapaciteta države s aspekta odgovora na identifikovane rizike u prošloj godini”, rekao je Tmušić.

Prema njegovim riječima, u izradu dokumenta su uključena 84 predstavnika različitih državnih organa, organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave i akademske zajednice.

„Kao i u prošlom projektu, svo znanje na tu temu će biti uključeno i siguran sam da će rezultat našeg rada biti kvalitetna procjena sposobnosti upravljanja rizicima“, kazao je Tmušić.

Glavne aktivnosti koje će biti realizovane u vezi sa izradom dokumenta su formiranje Upravljačkog odbora, formiranje radne grupe za izradu Procjene sposobnosti, izrada i usvajanje Uputstva za izradu Procjene sposobnosti, izrada Procjene sposobnosti, utvrđivanje modela baze podataka o rizicima i izrada baze podataka.

Evropska komisija – Generalni direktorat za civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći (DG ECHO) kroz poziv za „Pojedinačne grantove državama za upravljanje rizicima od katastrofa (Track 1)“ odobrila je za finansiranje projekta „Izrada procjena sposobnosti za upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore“.

Projekat je počeo 1. aprila i planirano je da traje do 1. oktobra 2023. godine.

Bonus video: