Mihailo: Crnogorci i Crnogorke da pokažu da su dostojni predaka

Mitropolit CPC kazao da mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) poziva na obnovu “Karađorđevića kapele na Lovćenu”, rušenjem Njegoševa mauzoleja, obećavajući taj rušilački čin vrlo brzo

6144 pregleda 37 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo pozvao je Crnogorce i Crnogorke da se okupe i pokažu da su dostojni svoje tradicije, istorije i predaka.

On je u vaskršnjoj poslanici, pozvao Crnogorce da se, kako je rekao, ne udaljavaju se od Hrista i crnogorskih svjetitelja.

“Molite se, Crnogorci, vaskrslom Gospodu, jer se tako možemo izbaviti od srpske ne-ljubavi, nepravde i neistine. Nas Crnogorce koji se u ime Hristovo krstimo, imenom i svetom krvlju i tijelom pričešćujemo, već toliko mnogo vjekova poslije Hrista, doživljavamo da srpski popovi prekrštavaju u Srbe, iako smo kršteni u CPC”, smatra mitropolit Mihailo.

On je pitao kakva bi bila pravda, da nema nepravde, kao i zašto bi služila svjetlost, da nema mraka.

Prema riječima mitropolita Mihaila, Isus je svojom smrću i vaskrsenjem, dao primjer kako treba vjerovati u pravdu.

“U pamet se dobro, Crnogorci. Kainovce, sve jedna kazna čeka. Na njihovim grobovima će jednom biti zapisano:"Ovđe počiva čovjek, koji ne zna zašto je živio". I vama Crnogorci koji iznevjerite Crnu Goru i CPC biće zapisano isto. Zato, svi na okup”, rekao je mitropolit Mihailo.

On je kazao da mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) poziva na obnovu “Karađorđevića kapele na Lovćenu”, rušenjem Njegoševa mauzoleja, obećavajući taj rušilački čin vrlo brzo.

“Ovaj vjesnik tragedije je zaboravio, da je to nemoguće dok na Cetinju i Crnoj Gori žive još ponosni, mirni, razumni i pravedni Cetinjani i Crnogorci”, naveo je mitropolit Mihailo.

On je ocijenio da je mitropolit Joanikije, sa “premijerom opozvane i razvlašćene doskorašnje vlade”, spremao atentat na Cetinje i Crnu Goru.

“Nasilničkim putem i svojevrsnim presedanom u pravoslavlju, helikopterskim desantom ustoličen je na Cetinju protivno volji velikog broja cetinjskih i crnogorskih manifestanata koji su mirno i dostojno izražavali negodovanje i otpor nasilju koje urušava njihovu čast, ponos i dostojanstvo”, smatra mitropolit Mihailo.

On je ocijenio da je mitropolit Joanikije “poražen primjerom slobodoljublja, civilizovanosti i kulture građana koji protestvuju svaki dan na Cetinju protiv razaranja Ukrajine”.

“Na svaku provokaciju budite mirni i razumni. Pokažite svima da ste dostoji svoje tradicije, istorije i slavnih predaka. I da ste dostojni svojeg časnog imena”, poručio je mitropolit Mihailo.

Bonus video: