Završen prvi "Festival vjetra" u Tivtu

Ovaj prvi “Festival održivog razvoja” kako su ga nazvali organizatori, bio je usmjeren na afirmaciju jedrenja, rekreativne nautike, održivog razvoja i zaštitu i adekvatnu valorizacju bogatog bokeljskog kulturnog nasljeđa i prirodne baštine, ali i promociju posebnog morskog stila života

4258 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Wind Fest Tivat
Foto: Wind Fest Tivat

Dodjelom nagrada najboljim jedriličarima u tradicionalnoj “Tivatskoj regati - Una Montenegro Cup”, na Ponti Seljanova sinoć je zatvoren prvi “Festival vjetra”, nova višednevna multimedijalna manifestacija koju je proteklih dana organizovala Sekcija krstaša Jedriličarskog kluba “Delfin” iz Tivta uz podršku Opštine, Turističke organizacije Tivat i brojnih sponzora.

Ovaj prvi “Festival održivog razvoja” kako su ga nazvali organizatori, bio je usmjeren na afirmaciju jedrenja, rekreativne nautike, održivog razvoja i zaštitu i adekvatnu valorizacju bogatog bokeljskog kulturnog nasljeđa i prirodne baštine, ali i promociju posebnog morskog stila života.

Svi oni koji vole more, imali su priliku da uživaju u brojnim programima I događajima od kojih je svaki imao specifičan “miris joda i soli”. Brojni i maštoviti programi prvog “Festivala vjetra” su u periodu od 15.do 24.aprila privukli veliku pažnju mještana i turista Boke.

foto: Wind Fest Tivat

Pored virtuelnih i stvarnih jedriličarskih regata, publika je bila u prilici da uživa u izložbama opreme i prezentaciji novih, tzv. adrenalinskih vidova jedrenja poput kite surfinga i wind foila, izložbama fotografija na temu vjetra i jedrenja, odnosno umjetnilkih radova od brodskih konopa, filmskim projekcijama, brojnim koncertima, poetskim večerima, pozorišnim predstavama, ali i edukativnim predavanjima na temu bogate tradicionalne bokeljske graditeljske baštine, života u moru, zaštićenih područja pririode u Boki poput rezervata Solila, ali i bogatoj i po svom karakteru internacionalnoj, podvodnoj kulturnoj baštini u vodama Crnogorskog primorja i najmodernijim načinima njenog istraživanja i prezentacije.

“Festival vjetra” u svom premijernom izdanju, ove je godine inkorporirao i programe poznatog festivala alternativne kulture, vizuelnih umjetnosti, muzike i filma “Morž” iz Herceg Novog koji su se ovom prilikom preselili u Tivat i tri dana publiku animirali zanimljivim filmskim projekcijama, koncertima alternativne muzike i izložbama ilustracija na temu života uz more i sa morem.

foto: Wind Fest Tivat

“Festival vjetra” na velikoj žurci održanoj na popularnom tivatskom kupalištu Ponta Seljanova, u nedjelju veče zvanično je zatvorio popularni hercegnovski umjetnik Antonije Pušić- Rambo Amadeus, koji je strastveni jedriličar i ekološki aktivista.

Ova veoma uspjela višednevna manifestacija koja, kako su organizatori poručili, predstavlja uvod u glavnu ljetnju nautičku i turističku sezonu u Tivtu i Boki, okončana je koncertom poznate splitske muzičke grupe The Beat Fleet- TBF.

Bonus video: