Privredu u Pljevljima guši odvoz smeća

Pljevaljski preduzetnici tvrde da je ta usluga skuplja nego bilo gdje u Crnoj Gori i da sa takvim cijenama teško mogu da opstanu. Direktor “Čistoće” nije želio da komentariše optužbe, kazao je “da je sud rekao svoje i da su dužni da plaćaju račune”

13610 pregleda 3 komentar(a)
Odvoz smeća velika stavka za privrednike (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Odvoz smeća velika stavka za privrednike (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Pljevaljski preduzetnici nezadovoljni su načinom i visinom obračuna usluge odvoza komunalnog otpada koji im naplaćuje opštinsko preduzeće “Čistoća” i tvrde da je skuplja nego igdje u Crnoj Gori.

Optužuju Opštinu i preduzeće “Čistoća” da ugrožavaju poslovanje njihovih firmi koje, kako kažu, sa ovakvim cijenama teško mogu da opstanu.

Direktor “Čistoće” Saša Ječemenica nije želio da komentariše tvrdnje privrednika, kazavši “da je sud rekao svoje i da su dužni da plaćaju račune”.

Miloje Šarac, vlasnik preduzeća “Žitoprudukt” u okviru kojeg posluje i najveća pljevaljska pekara, kaže da su sadašnje cijene odvoza smeća u Pljevljima veliko opterećenje za poslovanje njegove firme u kojoj zapošljava 76 radnika.

”Moja firma je 2007. odvoz smeća plaćala 205 eura. Naredne godine 276 eura. Novi cjenovnikom iz 2009. cijena je toliko skočila da je to prosto bilo neizdrživo i morao sam da uđem sa njima u sudske sporove. Te godine meni je cijena sa 276 skočila na 1.470 eura, što je po meni bilo nerealno”, kazao je Šarac.

Navodi da je dio novca koji je platio po osnovu čistarine sudskim putem uspio da vrati, jer su mu naplaćivali svakog mjeseca po 800 eura za poljoprivredno zemljište oko pekare u pljevaljskom selu Židovići

”Uspijem da dobijem taj spor 2015. na sudu, da bi nakon što je presuda stupila na snagu direktor Saša Ječmenica poslao svoju komisiju kod mene u firmu da premjeri kvadraturu objekata. Poslije toga oni počinju meni čistarinu da fakturišu na 2.230 eura bez promjene cjenovnika. Meni je ranije za firmu dolazi jedan račun, a sada posebno dobijam račun za pekaru na prodajne objekte i na magacin. Sve je to izdijeljeno i ja umjesto jednog dobijam 11 računa. U odluci iz 2008. stoji da privredna društva sa više od 1.500 metara kvadratnih imaju umanjenje u jednom slučaju 60, u drugom 80 odsto. Oni su meni ukinuli tu povlasticu, s tim što mi dostavljaju odvojene račune za svaki objekat”.

Privrednici ogorčeni
Privrednici ogorčenifoto: Goran Malidžan

Tvrdi da je po njihovoj inicijativi Ustavni sud ukinuo cjenovnik iz 2009. godine, a koji je važio do 2021.

”Oni su od 2009. do 2021. nama naplaćivali nešto što je nezakonito. I ne samo nama, već i građanima. Nikakav problem nije da platimo, ali ne može da se radi ovo što se radi. Ja ću navesti i neka poređenja. U Podgorici najveća pekarska industrija ‘Inpek’ plaća račun za odvoz smeća 370 eura. Njihova kvadratura je oko 15.000 kvadrata otvorenog prostora i oko 3,5 do 4 hiljade kvadrata zatvorenog prostora. Pekarska industrija ‘Uniprom’ u Nikšiću plaća 300 eura, imaju pet kontejnera, njihova kvadratura je oko dvije hiljade otvorenog i oko hiljadu i nešto zatvorenog prostora. Ja u mojoj pekari plaćam račun 1.000 eura. Proizvedem za dva mjeseca ono što ‘Inpek’ proizvodi za dan, a nešto manje koliko proizvodi ‘Uniprom’”, rekao je Šarac.

Nezakonit odvoz smeća?

On tvrdi da opštinsko preduzeće “Čistoća” radi odvoz smeća nezakonito, jer nije registrovano za tu djelatnost, što navodi i predsjednik Udruženja pljevaljskih privrednika Mirko Kotlaja.

”Oni ne mogu sad dobiti tu dozvolu jer je odlagalište na kojem se sad odlaže otpad privremeno”, rekao je Kotlaja.

Šarac je “Čistoću” optužio da selektivno naplaćivanje odvoza smeće jer, kako je rekao, ima najmanje dvadesetak objekata u gradu koji ne plaćaju tu uslugu.

Tvrdi da je njegova firma od 2017. do danas uplatila za odvoz smeća oko 120.000 eura.

”Ja kad ovo pričam nekome, ne vjeruje mi da toliko plaćamo ovu uslugu. Pokušao sam da dovedem firmu iz Nikšića da mi rade odvoz smeća, nisu mi dali iako nemam sklopljen ugovor sa pljevaljskom ‘Čistoćom’. Ovolikim nametima svjesno tjeramo privrednike iz ovog grada”, rekao je Šarac.

Tvrdi i da “Čistoća” primjenjuje cjenovnik iz 2007. iako je cjenovnik iz 2009. Ustavni sud ukinuo.

”Ako ga već primjenjuje, ne primjenjuju ga kako treba. U tom cjenovniku predmet oporezivanja nije bio otvoreni prostor, a ja imam 6.350 kvadrata. Prije tri dana sam platio 17.000 eura za deset mjeseci za otvoreni prostor - njivu koju ja kosim. Ja sam šokiran, kao da hoće da me natjeraju da zatvorim firmu”, kazao je Šarac.

Da mu je firma u Nikšiću, kako tvrdi, plaćao bi račun za odvoz smeća četiri puta manje nego u Pljevljima, odnosno oko 500 eura.

Potpredsjednik Udruženja privrednika Pljevalja Veljko Ostojić kazao je da svaka tri mjeseca “Čistoća” podnosi tužbu protiv njegovog prediuzeća, jer odbija da im plaća uslugu odvoza smeća po sadašnjim cijenama. Primoravaju ga, tvrdi on, da plaća odvoz smeća tokom cijele godine, iako mu restoran i zip-lajn, nedaleko od mosta na Đurđevića Tari, rade sezonski.

I on je optužio “Čistoću” da uslugu odvoza smeća naplaćuju selektivno.

”Ja sam već četiri godine na sudu sa njima. Ne pružaju uslugu, ne dobijam račune, ali redovno dobijam tužbe. Posjedujem i auto-otpad - otkup željaza, i imam ugovor koji sam potpisao 2019. sa ‘Štit komercom’ koji imaju licencu za otkup i komunalnog i opasnog otpada. Ja se držim tog ugovora i koliko znam ‘Čistoća’ nema dozvolu za odvoz otpada svih vrsta. Mi plaćamo nenormalno visoke cijene, koje su daleko veće nego u primorskim gradovima”, rekao je Ostojić.

On ističe da privrednici ne bježe od obaveze da plaćaju račune, ali da traže da to bude po prihvatljivim cijenama koje ne ugrožavaju njihovo poslovanje.

Kotlaja kaže da treba da se promijeni opštinska odluka i predloži nova metodologija obračuna, koja bi štitila interese i preduzeća i preduzetnika.

”Mi smo posjetili Biznis centar Goražde koji je u čitavom našem regionu napravio najviše kada je riječ o kvalitetnim opštinskim odlukama i odnosu lokalne samouprave prema nametima koje plaća privreda. Kod njih je definisan odvoz otpada tako da su sva preduzeća dobila kvotu, odnosno kontejner u koji odlažu otpad. Odvoz otpada se ne plaća mjesečno nego kumulativno. Ako imate jedan kontejner u Goraždu 25 maraka košta odvoz tog kontejnera na deponiju. Vi imate pravo da ga vi odvozite. Ako ga odvozite vi na deponiju, plaćate 17 maraka, bez obzira da li ga odvezli poslije dva dana ili tri mjeseca”.

Neustavni cjenovnik

Pravnik Zdravko Petrović kaže da je Ustavni sud cjenovnik Čistoće iz 2009. ocijenio neustavnim.

”Odluka glasi - ukida se ta odluka. To su dvije posljedice u pravu kada se ukida i poništava, kada se poništava vraća se na stanje koje je bilo prije donošenja, a kada se ukida to više ne proizvodi pravno dejstvo pro futuro. Sud da bi pokrio pravnu prazninu jer ne može da vrati onaj pravilnik koji nije poništen nego ukinut, primjenjuje cjenovnik iz 2017. Ako pažljivo čitate cjenovnik, vidjećete tamo šta je njegov pravni osnov. Nema podjele na otvoreni i zatvoreni prostor. Neko ko je pisao nije pravio razliku da postoje i društvena preduzeća i da postoje privatna preduzeća. Pa je stavio cjenovnik tačka 1, društvena preduzeća, a u tački 4, gdje su kontejneri stavio i privatna preduzeća. Sud vjerovatno ili advokati nisu ukazivali na tu činjenicu. Drugi problem je uredba koja nema limita. Vi možete da odredite cijenu koju vi hoćete na osnovu inputa koje je Vlada propisala. Kad se propisuje nešto uvijek se mora imati neka zaštitna mjera. Te mjere ovdje nema. Kada je izračunata, ispada po onoj metodologiji da je po kvadratnom metru 0,163 eura, a u cjenovniku nije ta cijena već 0,087. Postavlja se pitanje kako se došlo do toga, to u obrazloženju ne postoji”.

Rekao je da su podnijeli žalbu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti cjenovnika “Čistoće”, na koji, kako tvrdi, saglasnost nije dala Skupština opštine, kao i uredbe budući da nije “jezički usaglašena sa zakonom”.

Smatra da je postojeća odluka neustavna jer sadrži samo površinu kao osnovicu za naplatu usluge odvoza, primjenjuje samo površinu objekata, a ne tretira ni težinu ni zapreminu kao “pravedniji način obračuna”.

On je zatražio od Opštine Pljevlja da promijeni metodologiju obračuna usluge odvoza komunalnog otpada.

”Da li preduzetnici mogu da izdrže ovolike cijene. Ako ne mogu, šta je rješenje. Da li treba da ih ugušimo. A kada to uradimo, niti će Čistoća moći da naplati te pare, niti će imati te djelatnosti”, rekao je Petrović.

Bonus video: