Nikšić: Na bazen tek kada kiša padne, suša izazvala problem

Direktor Sportskog centra kaže da je zbog velike ljetošnje suše bio slab dotok vode u bunarima na 50 metara dubine
273 pregleda 13 komentar(a)
Predrag Ivanović (novine), Foto: Svetlana Mandić
Predrag Ivanović (novine), Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.10.2017. 17:43h

Nikšićani će morati da sačekaju kišu kako bi ponovo mogli da koriste bazen koji je zbog remonta zatvoren 10. septembra.

Direktor Sportskog centra (SC) Predrag Ivanović kaže da je zbog velike ljetošnje suše bio slab dotok vode u bunarima na 50 metara dubine.

“Zbog toga smo, u dogovoru sa izvođačima radova i projektantima, kontaktirali predstavnika firme ‘Fisman’ iz Njemačke, proizvođača termalnih pumpi u ezi sa tim da li možemo smanjiti frekvenciju. Nažalost, dobili smo negativan odgovor tako da moramo čekati bolje hidrološke prilike”, rekao je on “Vijestima”.

Ivanović tvrdi da je slab dotok jedini razlog dužeg remonta olimpijskog bazena, a nikako njegova neodrživost i eventualnog ponovnog zatvaranja na “duže staze”, kako se spekuliše u Nikšiću.

“Znam da je interesovanje građana veliko, ali ih pozivam da još malo budu strpljivi. Planirali smo remont u avgustu, jer je tada najmanje interesovanje, ali smo zbog Comen kupa u vaterpolu morali da odložimo za septembar”.

Tačno je, kako je istakao, da su bazeni skupa investicija za bilo koji grad, ali ističe da su tokom petnaestomjesečnog rada uspjeli da pokriju troškove održavanja.

“Tu mislim na energente i hemiju. Sa strujom i energentima smo ispod projektovane vrijednosti, samo imamo malo povećanu potrošnju vode na tuširanja van bazena. Opština nas pomaže u dijelu radnika. Na bazenu je zaposleno 18 radnika. Primili smo četiri spasioca i dvije higijeničarke, a ostale radnike smo imali”.

Ivanović kaže da je tokom remonta očišćena školjka bazena i mlaznice, obavljena kontrola filterskog postrojenja, doziranih uređaja za hemijska sredstva, zamijenjene sonde i prateće opreme, ugrađeni frekventni regulatori na pumpama bazenske vode...

Najsloženiji i najveći posao, kako navodi, bio je regeneracija eksploatacionih pumpi i airliftovanje i ispiranje bunara.

Gradnja jedinog olimpijskog bazena u Crnoj Gori počela je 1972. godine, a pušten je u rad 18. septembra 2000. Radio je svega nekoliko mjeseci, do 22. decembra 2000. godine, da bi ponovo bio aktiviran naredne godine i to opet na nekoliko mjeseci.

Razlog prekida rada prouzrokovan je nedostatkom vazdušnog grijanja.

Sa renoviranjem se počelo 2015. godine, a vrijednost radova bila je oko 1,4 miliona eura.

Registrovali 80.000 kupača, karta i ove godine dva eura

Od otvaranja u maju prošle godine, do 9. septembra ove, registrovano je više od 80.000 korisnika.

“Što je maltene jedan Nikšić. Izuzetno smo zadovoljni ponašanjem građana koji su zaista bazan shvatili kao zajedničko dobro i ništa namjerno nije oštećeno”, ističe Ivanović.

Pored domaćih klubova i reprezentacije, usluge bazena koristili su i mnogi vaterpolo klubovi iz regiona i pojedine reprezentacije.

Ivanović kaže da već ima zainteresovanih da i ove zime dođu u Nikšić na pripreme.

U novoj sezoni ostaće stare cijene – dva eura za dnevnu i 30 za mjesečnu kartu, a za penzionere i osobe sa invaliditetom karta je duplo jeftinija.

Bonus video: