Srzentić: Obezbijeđeno 10.000 čitača za elektronsku ličnu kartu

Društvo ne može biti konkurentno bez digitalizacije procesa i servisa, i građana i privrede koji znaju da ih koriste, kazala je ministarka

5452 pregleda 5 komentar(a)
Srzentić, Foto: UNDP
Srzentić, Foto: UNDP

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i kancelarije UNDP obezbijediće 10.000 čitača za elektronsku ličnu kartu, koji će biti distribuirani građanima.

To je danas na konferenciji "Digitalna transformacija usmjerena na čovjeka: Javna uprava u službi građana" kazala ministarka javne uprave Tamara Srzentić.

Kako je rekla, 7.000 čitača biće podijeljeno opštoj populaciji, dok je 3.000 tih uređaja opredijeljeno za ugrožene kategorije.

Nije saopšteno kada će početi kampanja i na koji način će čitači biti podijeljeni, a Srzentić je rekla da će u narednom periodu širom Crne Gore biti organizovani i info punktovi, gdje će građani moći da se dodatno informišu o elektronskoj ličnoj karti.

Povezani članci

20. April 2022.

Kako se koristi elektronska lična karta

Srzentić je kazala i da društvo ne može biti konkurentno bez digitalizacije procesa i servisa.

"I građana i privrede koji znaju da ih koriste", rekla je ona.

Podsjetila je da je od početka izdavanja nove lične karte u ljeto 2020. godine, taj dokument preuzelo oko 200 hiljada građana.

"Ali nije poznato i koliko je aktiviranih elektronskih ličnih karti, a samo aktivirana elektronska lična karta ima pun kapacitet", rekla je ona.

Bonus video: