Budva dobila budžet, kreću u pripremu sezone

Najviše polemike na sjednici Odbora povjerenika bilo oko Programa uređenja prostora i Plana investicija, koji prvobitno nijesu usvojeni, pa su verifikovani nakon što su povjerenici napustili salu

14207 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice Odbora povjerenik u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice Odbora povjerenik u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Petočlani odbor povjerenika Opštine Budva, nakon četvoročasovne rasprave, jednoglasno je usvojio budžet za ovu godinu, čime je deblokiran rad opštinske administracije i stvorene mogućnosti da se grad pripremi za predstojeću ljetnju sezonu.

Program uređenja prostora i Plan investicija prvobitno nijesu usvojeni jer su tri povjerenika glasala za - Radmila Lainović, Snežana Mugoša i Miško Rađenović, dok su Saša Unčanin i Sonja Vukićević bili uzdržani. Konstatovano je da bi bili izglasani morali da imaju četiri glasa. Nakon što je sjednica završena i povjerenici napustili salu, utvrđena je pravna greška, odnosno da su ipak usvojeni, jer su tri glasa bila dovoljna.

Zbog glasanja je na kraju došlo i do verbalnog incidenta između Unčanina i sekretara za investicije Joka Popovića.

Popović je poručio Unčaninu, koji je zaposlen u Opštini, da treba da ga bude sramota što nije glasao. Unčanin je predložio da ta dva dokumenta budu ponovo na javnoj raspravi.

Sjednici nije prisustvovao predsjednik Opštine Marko Carević, već njegov šef kabineta Nikola Jovanović, a pozivu su se odazvali svi resorni sekretari sekreatarijata i načelnici opštinskih službi.

Pojašnjavajući da je Opština tokom prva tri mjeseca imala privremeno finansiranje jer budžet nije usvojen u zakonskom roku do kraja prošle godine, sekretar za finansije Petar Odžić kazao je da je neophodno da se usvoje krovni dokument kako bi uprava mogla da funkcioniše i pripremi sezona. Uz naglasak da je dokument dobio saglasnost Ministarstva finansija i socijalnog stanja, Odžić je kazao da je budžet projektovan na 36,2 miliona eura, te da je razvojni jer više od trećine ide na kapitalne projekte.

Raspravu o budžetu je pokrenuo stav predsjednice Odbora povjerenika Sonje Vukićević koja je ocijenila da nije riječ o razvojnom, već potrošačkom budžetu.

"Ovakav kakav je budžet, ispada da Opština ne postoji zbog građana, već da građani postoje radi Opštine. Ovo govorim kao građanka Budve, a ne kao predstavnica bilo kakve političke partije", naglasila je Vukićević i kao primjedbe istakla da je za običnog građanina budžet netransparentan, i da ne treba plaćati zakupnina za opštinske sekretarijate, kada Opština ima svoje poslovne prostore u TQ Plazi.

Povjerenice Snežana Mugoša i Radmila Lainović nisu se složila da budžet nije razvojni.

Šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović kazao je da nije saglasan da budžet nije razvojni, kada više od 30 odsto se ulaže u infrastrukturu.

"Ako se ne usvoji budžet, onda Odbor povjerenika nije ispunio osnovnu funkciju. U ovom dokumentu nema nijednog tajnog plana za pljačkanje građana. Na računu Opštine je trenutno pet miliona eura i to je potvrda da smo radili efikasno i u interesu građana".

Sekretar Odžić kazao je da je Budva jedina lokalna uprava u Crnoj Gori koja je protekle četiri godine imala stoodstotno ispunjenje budžeta i čak imala pozitivne rebalanse.

"Ne sviđa mi se konstatacija 'ovakav kakav je', jer stvara aluziju da je budžet loš. Konstatacija da je loš ne stoji jer da jeste, vi kao povjerenici bi podnijeli amandmane da ga izmijenite, na šta imate pravo, a niste podnijeli ni jedan", naglasio je Odžić i naveo da da bi budžet bio perfektan i da niko nema zamjerke, bilo potrebno 80 miliona eura prihoda.

Unčanin je iznio stav da Plan investicija i program uređenja treba ponovo staviti na javnu raspravu koja bi trajala 15 dana, da se građani uključe, kako bi odbor povjerenika mogao da donese odluku. Rađenović je kazao da se ne ide na neusvajanje ovih dokumenata, već da se dopune sa još nekim zahtjevima mjesnih zajednica i građana. On je naglasio da tih 15 dana neće poremetiti pripremu sezone.

Jovanović je kazao da bi to obesmislo usvajanje budžeta i takva odluka da se ne usvoje dokumenta bila kontradiktorno, jer ne bi moglo da se realizuje priprema sezone.

"To bi bilo sakaćenje budžeta, jer su plan investicija i program uređenja prostora sastavni dio budžeta", poručio je Jovanović, podsjetivši da je javna rasprava sprovedena te da su građani, mjesne zajednice i ostali dali svoje predloge.

"To je nezakonito i pravno neutemeljeno. Bolje da ga ne usvojite, nego da ovo radite. Još jedan problem u koji bi doveli, je da javnu raspravu sprovodite u toku izborne kampanje. Odbor treba da se toga sačuva", kazao je Jovanović i da je to obesmišljavanje zakonskog postupka.

Sekretar za investicije Joko Popović poručio je da neće biti pripreme sezone ako se ne usvoje Plan investicija i Program uređenja grada. Prema njegovim riječima, Budva proteklih 30 godina uplaćuje u državni budžet od 500 do 700 miliona eura, a "zauzvrat se dobija nula".

"Budva služi kao krava muzara. Mi ćemo se zalagati da se pare vraćaju u Budvu i da se država okrene ka Budvi. Ako ima nešto sporno treba da se kaže, ako ne usvojite plan, ja neću da sjedim i primam platu a da ništa ne radim. Volio bih da budete sedam dana u kancelariji i primate građane i vidite sve zahtjeve, koje ćemo riješiti upravo ovim planom", naglasio je Popović.

Marko Asanović iz Sekretarijata za investicije kazao je da neusvajanjem ovih dokumenta mnogi već započeti projekti, ulice, kružni tok…neće biti završeni.

Povjerenica Snežana Mugoša kazala je da su već usvojili budžet i da bi izmjenom Plana investicija bilo teško uklopiti.

Ono što je trebalo uraditi, kako je pojasnila, da se predloži amandman ako je neko imao zamjerku.

"Ako se ponovo sprovede javna rasprava Plana investicija, onda će oni u Opštini biti u velikom problemu da to uklope u usvojeni budžet", kazala je Mugoša.

Predsjednica Odbora povjerenija Sonja Vukićević bila je saglasna sa Unčaninom i Rađenovićem da treba staviti na javnu raspravu, jer kako je kazala "kada se čekalo ovoliko, može još 15 dana".

Bonus video: