Porfirije predvodi litiju u Nikšiću

TV Nikšić navodi i da nije poznato da li će poglavara SPC primiti neko od državnika

19457 pregleda 60 komentar(a)
Patrijarh Porfirije, Foto: SPC
Patrijarh Porfirije, Foto: SPC
Ažurirano: 30.04.2022. 17:41h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije boraviće u Nikšiću 11. i 12. maja.

Kako je potvrđeno Televiziji Nikšić, on će predvoditi litiju u čast Svetog Vasilija koja se u Nikšiću organizuje svake godine.

Porfirije će prvo doputovati u manastir Ostrog 11. maja gdje će u 19 časova služiti liturgiju.

TV Nikšić navodi i da nije poznato da li će poglavara SPC primiti neko od državnika, kao i da je predviđen njegov susret sa rukovodstvom Opštine Nikšić.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) je naknadno zvanično saopšteno da će "Porfirije učestvovati na proslavi velikog jubileja – 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021), koji prošle godine nije mogao biti dostojno proslavljen zbog teške epidemiološke situacije".

"Svečanosti povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca će se održati od 9. do 12. maja 2022. godine u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj i Eparhijama Budimljansko-nikšićkoj, Hercegovačkoj i Mileševskoj, a koje su u potpunosti ili dijelom bile pod njegovom jurizdikcijom", piše u saopštenju MCP koje potpisuju mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop budimljansko-nikšićki Metodije i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Bonus video: