Đurović: Atmosfera u kojoj rade mediji i dalje nije na potrebnom nivou

"Uvjerena sam da će nova vladajuća struktura vrijedno raditi na podsticanju medijskog pluralizma i medijskih sloboda, kao i na jačanju nezavisnosti medija, jer bez slobodnih novinara i medija nema ni istinskog demokratskog društva", kazala je predsjednica Skupštine

15836 pregleda 17 komentar(a)
Đurović, Foto: Boris Pejović
Đurović, Foto: Boris Pejović

Uprkos određenim poboljšanjima, atmosfera u kojoj rade mediji u Crnoj Gori i dalje nije na potrebnom nivou, a o tome najbolje svjedoče nerazriješeno ubistvo Duška Jovanovića i pokušaji ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića, saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Šefica parlamenta čestitala je 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim medijima i medijskim poslenicima u Crnoj Gori.

"Nažalost, napadi na novinare nisu prestali ni posle prve demokratske smjene vlasti 2020. godine, pa smo bili svjedoci više slučajeva napada i vršenja pritiska na poslenike javne riječi. Nije potrebno govoriti koliko je neophodno da nadležne institucije učine sve kako bi se učinio korak naprijed u pravcu razrješavanja ovih slučajeva", navodi Đurović.

Pored napada i nesigurnosti, dodaje, veliki problem predstavlja i loš ekonomski položaj medija, koji je, kako je kazala, "veoma često praćen pojavom autocenzure", kao i "sve manjom zainteresovanošću" za bavljenje istraživačkim novinarstvom.

"Danas možemo reći da RTCG više nije bastion jedne partije, već da se na njoj mogi čuti sva, vrlo često potpuno različita politička mišljenja, što je veliki korak naprijed ka stvaranju istinskog Javnog servisa koji će biti na usluzi svima", navodi predsjednica Skupštine.

Posebno treba istaći, kako je kazala, da su novinari dali veliki doprinos adekvatnom informisanju javnosti tokom trajanja pandemije koronavirusa i da je njihovo pravovremeno i objektivno izvještavanje pomoglo održanju stabilne zdravstvene situacije u zemlji.

"Uprkos svim teškoćama, uvjerena sam da će nova vladajuća struktura vrijedno raditi na podsticanju medijskog pluralizma i medijskih sloboda, kao i na jačanju nezavisnosti medija, jer bez slobodnih novinara i medija nema ni istinskog demokratskog društva. U tom smislu, očekujem da ćemo se već naredne godine moći pohvaliti njihovim mnogo boljim položajem. Skupština Crne Gore će tome dati svoj maksimalan doprinos", zaključuje Đurović.

Bonus video: