NVO "35mm": Gorko podsjećanje na stanje medijskih sloboda

Bez podrške sistema i hitnih istraga, svaki naredni napad lako će prerasti u zločin bez kazne, a novinari, oni koji svojim radom direktno doprinose razvoju demokratije, neće se osjećati slobodno, ni na ulici, ni na radnom zadatku, upozorava urednica medijskih programa u NVO 35mm.

3253 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NVO 35mm
Foto: NVO 35mm

Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava 3. maja, samo je još jedno gorko podsjećanje da na Zapadnom Balkanu novinari taj datum dočekuju u nepovoljnim uslovima za profesionalno bavljenje novinarstvom, saopšteno je iz NVO 35mm.

Iz te nevladine organizacije poručuju da je profesionalno novinarstvo "protivotrov“ za dezinformacije, u kojima se "konzumenti medija guše, naročito u ovom vremenu".

"Ako tome dodate i napade na naše kolege, čini se da je nepopravljivo okrnjen princip prava javnosti da zna i da pravovremeno i objektivno bude informisana", navodi se u saopštenju urednice medijskih programa u NVO 35mm Milice Đokđurić.

Pritisci, ucjene, zastrašivanja, izraženo nasilje, prijetnje i uništavanja imovine medija, dodaje ona, "samo su dio kadra" koji prikazuje stanje medijskih sloboda u Crnoj Gori, ali i regionu.

"Gotovo uvijek pri dnu ljestvice po slobodi medija, sa napadima bez djelotvornih istraga, napadačima ohrabrenim blagim kaznama, pokušajima ubistva i ubistvom urednika lista 'Dan' Duška Jovanovića, čije rasvjetljavanje je naslijedila i ova Vlada, novinari u Crnoj Gori i regionu samo su 'pali' heroji 'demokratije', koji rade u javnom interesu", navodi Đokđurić.

Region, kako je kazala, dijeli gotovo istovjetan pristup kada je zaštita novinarske profesije u pitanju - o napadima se uglavnom govori i njima bavi samo poslije napada. Podsjeća da se u Crnoj Gori u posljednjih 20 godina desilo vše od 70 napada na novinare i imovinu medija, od kojih većina i danas čeka na rasvjetljavanje i pravdu.

Bez podrške sistema i hitnih istraga, svaki naredni napad lako će prerasti u zločin bez kazne, a novinari, oni koji svojim radom direktno doprinose razvoju demokratije, neće se osjećati slobodno, ni na ulici, ni na radnom zadatku, upozorava Đokđurić.

"Nosiocima luče slobode govora izgleda da je najlakše začepiti usta, dok Vlade država regiona zabijaju glavu u pijesak pred rastućim problemom. Sve dok je tako, udarac, psovka, palica, metak i kukavica, biće jači od heroja koji rade u javnom inetersu", zaključuje ona.

Bonus video: