Knežević: Mračne prognoze da će vještačka većina i Vlada učiniti napore da uguše i ono malo slobodnih medija

"Zemlja, u kojoj je ogoljen skandalozni dil najviših pravosudnih i policijskih struktura, kao i svaka druga zarobljena duboka država pod kontrolom grupe mračnjaka, i dalje ne može očekivati stvarne i vidljive pomake na planu slobode medija i javne riječi"

12250 pregleda 14 komentar(a)
Knežević, Foto: Fejsbuk
Knežević, Foto: Fejsbuk

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević saopštio je danas da "shodno iznevjerenoj volji birača od 30. avgusta 2020. godine, prisutne su i mračne prognoze da će sadašnja vještačka većina u Parlamentu, i Vlada, kao nusprodukt volje građana, učiniti i dodatne napore da uguši i ono malo slobodnih medija, te ne bi čudio novi atak i na Javni servis, koji je u proteklom periodu ipak uspio da izdigne nivo profesionalnosti u cilju objektivnog informisanja građana".

Iz DNP je saopšteno da Knežević, u ime partije i u svoje ime, u čestitki povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, "pozdravlja sve slobodoljubive građane i njihova očekivanja da mediji u Crnoj Gori napokon počnu da rade, oslobođeni od javnih i skrivenih pritisaka režimske oligarhije".

"Zemlja, u kojoj je ogoljen skandalozni dil najviših pravosudnih i policijskih struktura, kao i svaka druga zarobljena duboka država pod kontrolom grupe mračnjaka, i dalje ne može očekivati stvarne i vidljive pomake na planu slobode medija i javne riječi. Ne smije se zaboraviti da režimske strukture još nijesu položile račune za brutalne atake i pokušaje ubistva novinarke Olivere Lakić, i novinara Tufika Softića, niti su razotkriveni svi izvršioci i nalogodavci gnusnog ubistva Duška Jovanovića, kojeg se pravdoljubiva Crna Gora uvijek sjeća, posebno na Svjetski dan slobode medija. Lik Duška Jovanovića, ostaje kao vječna opomena i svijetli primjer borbe za javnost riječi u Crnoj Gori, novinara o čijoj tragičnoj sudbini je pisala i sva svjetska štampa, ali ni to nije pomoglo da istina o njegovoj herojskoj smrti izađe na vidjelo i pravda bude zadovoljena", istakao je Knežević.

On je dodao da je i u posljednje vrijeme u Crnoj Gori bilo ataka na poslenike javne riječi.

"Kod nas, srećom, sa manjim posljedicama, što konačno mora predstavljati prošlost u znak ozdravljenja ukupne društvene slike i poštovanja za sve poslenike novinarske profesije na njihovom teškom i odgovornom zadatku. Ukazujem i na sumnje međunarodne javnosti da je i smrt malteške novinarke Dafne Karuana Galicije vezana za razotkrivanje sumnjive investicije Malte u Crnoj Gori, ulcinjskog vjetroparka "Možura", te i ovaj tragičan slučaj i dodatno ukazuje da su "tragovi mnogi do pećine". Imajući u vidu ove, i njima slične esktremne primjere brutalnog gušenja javne riječi, smatram da Crna Gora konačno mora napraviti snažan otklon od svog međunarodnog imidža duboke države s flagrantnim primjerima kršenja sloboda javne riječi i gušenja medija. A to je moguće učiniti jedino pobjedom demokratije na svim predstojećim lokalnim, potom i parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, kad će se konačno razbistriti politička situacija i vidjeti ko su stvarni borci za slobodu javne riječi i demokratiju, a ko oni koji fingiraju borbu za iste vrijednosti, kao kolaboracionisti bivšeg režima, kojem su na providan način upravo dali šansu da se vrati iz muzeja voštanih figura", kazao je Knežević.

Bonus video: