GA: Očekujemo da će implementacija usvojenih zakonskih izmjena doprinijeti unapređenju bezbjednosti novinara

"Izmjene Zakona o medijima i Zakona o javnom servisu RTCG koje su u toku treba da obezbijede unapređenje stanja medija, te usklađenost standardima Evropske unije", piše u saopštenju GA

3760 pregleda 0 komentar(a)
GA, Foto: Screenshot/ Građanska alijansa
GA, Foto: Screenshot/ Građanska alijansa

Na Svjetski dan slobode medija, podsjećamo Vladu Crne Gore na poštovanje obaveze slobode medija, kao i medijskih radnika, ali i na rješavanje nagomilanih problema koji opterećuju crnogorsku medijsku scenu godinama unazad, saopšteno je danas iz Građanske alijanse (GA).

"Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine donijela odluku o obilježavanju ovog dana, kako bi se podsjetile vlade širom svijeta da poštuju obavezu slobode medija, kao i medijske radnike", ističe se u saopštenju GA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je zakonodavni okvir pretrpio određene izmjene, a koje se tiču izmjene krivičnog zakonika, te zaštite novinara i efikasnijeg procesuiranja napada i ometanja rada novinara.

"Međutim, podsjećamo da je u prethodnoj godini zabilježeno čak 28 slučaja napada na novinare, što je značajan indikator za zabrinutost. Očekujemo da će implementacija usvojenih zakonskih izmjena doprinijeti unapređenju bezbjednosti novinara, te boljim uslovima rada. Uz to, izmjene Zakona o medijima i Zakona o javnom servisu RTCG koje su u toku treba da obezbijede unapređenje stanja medija, te usklađenost standardima Evropske unije", piše u saopštenju GA.

Oni su kazali da "ekonomsko stanje novinara još uvijek ostaje problem, gdje novinari, iako po novom programu "Evropa sad" imaju uvećane zarade, još uvijek ne mogu obezbijediti pristojnu egzistenciju"

Poručili su da "dodatan problem predstavlja to što ne možemo ni očekivati odgovarajuće rezultate od novinara ukoliko ne dobijaju odgovarajuću finansijsku nadoknadu".

"Nadležni moraju riješiti ovo veoma značajno pitanje, jer je to jedan od značajnih uslova da mediji proizvode kvalitetne, objektivne i profesionalne izvještaje, priloge i tekstove. Još uvijek se suočavamo sa nedovoljnim stepenom samoregulacije, te uticajem vlasničkih struktura na rad medija, pa samim tim i na njihovu slobodu izvještavanja novinara", poručili su iz GA.

Iz te NVO su kazali da širenje lažnih vijesti i dezinformacija postaje sve veći problem, što je kako dodaju, naročito izraženo od početka ratnih dešavanja u Ukrajini, a što kako tvrde iz GA ukazuje na neophodnost unapređenja medijske pismenosti u Crnoj Gori.

"Primjer pozitivnih promjena predstavlja rad javnog servisa RTCG, za koji se prema izvještaju Ervopske komisije i drugim relevantnim izvještajima navodi veća raznovrsnost političkog sadržaja, što ukazuje na značajne pomake u njegovom radu i oslobađanja od političkog uticaja. Očekujemo u narednom periodu još intenzivniji rad na polju objektivnosti i profesionalnosti, te vraćanja povjerenja građana u RTCG, na čemu se, sudeći po posljednjim aktivnostima, intenzivno radi. Pozivamo nadležne institucije da otvoreno i transparentno sarađuju sa medijima, kako bi, sa jedne strane obezbijedili njihov nesmetan rad, a sa druge strane, adekvatno i efikasno plasiranje informacija građanima, čime će se svakako povećati i povjerenje kako u medije, tako i u institucije sistema", zaključuje se u saopštenju GA.

Bonus video: