Vag: Nezavisnost, sloboda i bezbjednost su ključni za profesionalni rad novinara

"Danas je prilika da izrazimo zahvalnost novinarima na njihovoj ulozi u pružanju relevantnih, uravnoteženih i tačnih informacija društvu", kazala je šefica Misije OEBS u Crnoj Gori

1829 pregleda 1 komentar(a)
OEBS (Ilustracija), Foto: Shutterstock
OEBS (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Tačno, provjereno i kvalitetno javno informisanje zavisi od novinara, zbog čega su nezavisnost, sloboda i bezbjednost ključni za njihov profesionalni rad, kazala je šefica Misije OEBS (Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju) u Crnoj Gori Dominik Vag povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja 2022. godine.

Iz OEBS je saopšteno da ovogodišnja tema "Novinarstvo pod digitalnom opsadom" naglašava kako nedavni tehnološki razvoj utiče na rad i ulogu novinara, ukazujući na potrebu da se mediji stalno razvijaju kako bi opstali na brzorastućim tržištima.

U saopštenju se dodaje da je "čestitajući crnogorskim novinarima ovaj poseban dan, ambasadorka Vag kazala da su ova teška i izazovna vremena u kojima živimo, sa sve većim rizikom od dezinformacija, pokazatelj koliko jaka i stabilna demokratija zavisi od informacija koje dobijamo od novinara i medija".

"Danas je prilika da izrazimo zahvalnost novinarima na njihovoj ulozi u pružanju relevantnih, uravnoteženih i tačnih informacija društvu. OEBS radi na tome da novinarima bude obezbijeđeno da rade u bezbjednom okruženju, zaštićenom osnovnim principima pluralizma medija i slobode izražavanja", kazala je Vag.

U saopštenju se navodi da će Misija OEBS će nastaviti da podržava medije i medijske institucije u Crnoj Gori, jačajući njihove kapacitete kako bi se izborili sa svim izazovima koji predstoje.

Bonus video: