Kovačević: Sveti Vasilije – jedini pravi i istinski gradonačelnik Nikšića

"Cilj nam je da skrenemo pažnju sugrađanima koliko je vjerski turizam značajan i kolike benefite od njega možemo da imamo, jer vjerski turizam su prva turistička kretanja na globalnom nivou", rekao je direktora TO Nikšić Mitar Barać

17204 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Dani Svetog Vasilija“, koja se organizuje od 1996. godine, počeće 7. maja promocijom zbornika i izložbom fotografija u čast počivših, mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija, a biće završena velikom svenarodnom litijom 12. maja koju će predvoditi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, sa više od 20 episkopa.

Ovogodišnja manifestacija je, kako je rečeno na konferenciji za novinare, posebna iz dva razloga – prvi je proslava jubileja, 350 godina od upokojenja Sv. Vasilija, a drugi što „Dane Svetog Vasilija“ prvi put organizuju zajedno Crkvena opština i Opština Nikšić, uz podršku lokalne Turističke organizacije (TO).

Jubilej je trebalo da se proslavi prošle godine ali je zbog epidemioloških mjera pomjeren za ovu godinu.

„Ovogodišnja manifestacija posvećena je, prije svega, 350. godišnjici od upokojenja Svetog Vasilija, onog najboljeg od nas, zaštitnika svih domova, našeg grada, našeg hrama, ovog najljepšeg u Crnoj Gori, tako da i mi imamo obavezu da na blagoslov uzvratimo blagoslovom i blagodarenjem. Ova godina je blagodarnost našem svetitelju za sve što čini i što će činiti za ljude, prije svega, ovoga grada“, kazao je arhijerejski namjesnik nikšićki, Slobodan Jokić.

Prema njegovim riječima, Opština Nikšić je prepoznala ne samo pomenutu manifestaciju, već i ostale, tako da je uspostavljena veoma dobra i kvalitetna saradnja sa novom lokalnom upravom.

„Vidjeće građani Nikšića kako je lijepo i kako je kad postoji opšte zadovoljstvo za napredak ovoga grada. Mi smo kao Nikšićani uvijek željni zajednice, da naš grad predstavimo u najljepšem svijetlu, upravo onakvim kakav i jeste kao grad Svetog Vasilija“, poručio je Jokić.

Kako je istakao, Nikšić je 12. maja centar ne samo regiona, već i šire, jer već imaju najave iz „cijele Evrope“.

Marko Kovačević, predsjednik Opštine, naglasio je da je riječ o najznačajnijoj, najmasovnijoj i najposjećenijoj manifestaciji u Nikšiću.

"Zato nijesmo mogli ostati indiferentni kao lokalna uprava, kao da se ništa ne događa, već smo odlučili da budemo suorganizatori. Mislim da je to obaveza i svake buduće lokalne samouprave koja bude na čelu grada pod Trebjesom. Imajući u vidu cjelokupni značaj Svetog Vasilija, uspostavili smo saradnju i sa Opštinom Trebinje, kako bi manifestacija obuhvatila cijeli duhovni put, tj. geografiju njegovog života, od Popovog Polja do Ostroga, pa će predstavnici Trebinja biti na litiji, a mi ćemo biti njihovi gosti 11. maja kada bude osvećenje njegove rodne kuće“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, manifestacija je lijepa prilika da Nikšić pokaže da živi novim životom.

„Sveti Vasilije, osim što je duhovni vođa ovog naroda i što se njim rukovodimo kroz sve životne situacije, je i jedini pravi istinski gradonačelnik ovoga grada. Mi ostali smo prolazni, a on uvijek ostaje kao jedna vertikala koja nas upućuje kojim putem u životu treba da idemo. Nikšić je odavno krenuo tim putem, a sada je to uradila i lokalna samouprava. Uvijek ćemo pomoći organizaciju događaja od značaja za naš grad, i našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama u mjeri u kojoj je potrebno", poručio je Kovačević.

Kako je kazao „Dani Svetog Vasilija“ su u skladu sa najboljim evropskim praksama brojnih gradova koji imaju svoje zaštitnike.

„Sigurno je najpoznatiji primjer toga Sveti Marko u Veneciji, tako da je i sa te strane ovo, ne samo pravoslavno-hrišćanska, ne samo naša nikšićka, već i evropska priča“, kazao je predsjednik Opštine.

Prema riječima direktora TO Nikšić, Mitra Baraća, plan i program rada Turistiške organizacije oslanja se na ruralni i vjerski turizam.

"Mogućnosti naše opštine su po pitanju vjerskog turizma velike. Vjerski objekti i izgledom i značajem zaslužuju bolju turističku valorizaciju. S obzirom na to da se dosad nije radilo puno na tom planu, ovo su samo početni koraci, zato smo i podržali manifestaciju. Cilj nam je da skrenemo pažnju sugrađanima koliko je vjerski turizam značajan i kolike benefite od njega možemo da imamo, jer vjerski turizam su prva turistička kretanja na globalnom nivou", rekao je Barać i dodao da ni jedan događaj ne može okupiti toliko ljudi na jednom mjestu kao nikšićka litija 12. maja.

Ove godine biće oformljena i tri info pulta – na Vilusima, gradskom i Trgu Šaka Petrovića.

Na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio, 12.maja, biće služena sveta arhijerejska liturgija, dok u 18 sati počinje svečana litija ulicama grada, čime će biti završeni “Dani Svetog Vasilija Ostrškog”.

Promocije, izložbe, film i monodrama

Program „Dani Svetog Vasilija“ biće realizovan u sali Nikšićkog pozorišta sa početkom u 20 časova. Prve večeri koja je, kako je kazao Jokić, posvećena dvojici velikana ovog vremena, ljudima koji su ugradili sebe u Nikšić, kao i u biće ovog naroda, mitropolitu Amfilohiju i vladici Atanasiju, učestvovaće episkop budimljansko-nikšićki Metodije, protojereji stavrofori, dr Boris Brajović i dr Darko Đogo, i prof. dr Dušan Krcunović.

Druge večeri, 8. maja, u saradnji sa Maticom srpskom-društvo članova u Crnoj Gori, biće promovisana fototipija časopisa „Umetnost“ iz 1971. godine, posvećena „odbrani kapele na Lovćenu“, na kojoj će govoriti prof. Đorđe Trifunović, prof. dr Drago Perović, dok će stihove kazivati Ranko Mićanović. Film o Svetom Vasiliju Ostroškom, režisera Bana Ilića, koji je uradila TV Hram, biće promovisan 9. maja. O filmu će, pored režisera, govoriti nastojatelj manastira Ostrog, protosinđel Sergije Rekić, i teolog, mr Miloš Nenezić. Monodrama „Riječi o Svečovjeku“, po djelu Sv. Vladike Nikolaja Žičkog, a u izvođenju glumca Nebojše Dugalića, na programu je 10. maja, dok će dan kasnije Milosavu Tešiću biti uručena književna nagrada „Izviiskra Njegoševa“ koju dodjeljuju Eparhija budimljansko-nikšićka i modna kuća “Mona”. Drugom dobitniku nagrade, Matiji Bećkoviću, nagrada će biti uručena tokom Lučidanskih svečanosti u Podgorici, u Sabornom hramu.

Bonus video: