Milačić: Novinarstvo u CG zarobljeno u velikoj mjeri, rasvjetljavanje ubistva Jovanovića da bude imperativ Tužilaštva

I pored evidentnih promjena, Milačić ističe da mediji u Crnoj Gori nisu slobodni u punoj mjeri, da je istinitost izvještavanja nerijetko upitna, a da trenutna politička kriza nameće potrebu istinitog i slobodnog izvještavanja građana

3547 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je novinarstvo u Crnoj Gori još od ubistva Duška Jovanovića, čiji slučaj ni dan danas nije rasvijetljen, zarobljeno u velikoj mjeri.

"Uz pitanja ko je ubio Duška Jovanovića? Ko je pokušao ubistvo novinarke Olivere Lakić? Ko prijeti i postavlja eksplozivne naprave novinarima, postavlja se i suštinsko pitanje ko drži monopol nad medijima i slobodom govora u Crnoj Gori?", upitao je Milačić.

Odgovorna ova pitanja, smatra on, mora biti imperativ u radu novog Tužilaštva, a rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića mora biti jedan od prioriteta.

Milačić je naveo i da se Crna Gora prema Svjetskom indeksu slobode medija nalazila na 104 mjestu i "bila najgore rangirana od svih zemalja u regionu".

"Uprkos i dalje jakom pritisku i monopolu određenih struktura nad medijskim kućama u Crnoj Gori, Prava Crna Gora je, skupa sa nizom organizacija koje se bave medijima, izmjenom Krivičnog Zakonika uspjela da se izbori za bolju krivično-pravnu zaštitu novinara. Prema trenutnim podacima Svjetskog indeksa slobode medija Crna Gora je ostvarila napredak u ovoj oblasti i sa 104 mjesta zauzela 63 mjesto", navodi se u njegovom saopštenju.

Napomenuo je da su izmjenama Krivičnog zakonika koje je inicirala Prava Crna Gora u saradnji sa još devet medijskih organizacija propisani kvalifikovani oblici krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti, teško ubistvo, teška tjelesna povreda i prinuda kada se izvrše prema osobi koja obavlja posao javnog informisanja, u vezi obavljanja tog posla.

I pored evidentnih promjena, Milačić ističe da mediji u Crnoj Gori nisu slobodni u punoj mjeri, da je istinitost izvještavanja nerijetko upitna, a da trenutna politička kriza nameće potrebu istinitog i slobodnog izvještavanja građana.

"Svjesni značaja i uloge koju mediji imaju u savremenom društvu daćemo puni doprinos da se mediji u Crnoj Gori potpuno oslobode. Jedino slobodni mediji mogu biti garant slobodnog društva", piše u njegovom saopštenju.

Bonus video: