Porez smo platili još u februaru

Kompanija “Velja voda lux” demantovala navode Opštine Budva koja je blokirala parcelu u centru grada

2882 pregleda 0 komentar(a)
Atraktivna lokacija u centru Budve, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija u centru Budve, Foto: Vuk Lajović

Tivatska kompanija “Velja voda lux” demantovala je navode iz teksta “Bidilo ne plaća porez, Opština blokirala parcelu’’, koji je objavljen 28. aprila.

”U predmetnom tekstu spomenuto je da je Opština Budva blokirala atraktivnu parcelu u centru grada, koje u vlasništvu kompanije “Velja voda lux’’ čiji je osnivač Igor Bidilo, jer navodno nije platio 63 hiljade eura na ime poreza na nepokretnost, te da je hipoteka upisana na 3.000 kvadrata na jedinoj zelenoj i još neizgrađenoj parceli u srcu Budve, uz ponavljanje ranije mantre o tome da je Igor Bidilo optužen u Italiji za razna krivična djela i da je Demokratska Crna Gora blokirala gradnju objekta na konkretnoj zelenoj površini.

Uvjereni smo da ozbiljne poslovne namjere privrednog društva “Velja voda lux’’ mogu izazivati znatiženju i neuobičajen, ali u Crnoj Gori, ipak, vrlo prisutan poriv da se pojedini strani investitori stavljaju u kontekst “sumnjivih”’ poslovnih pregalaca, ali smatramo da novinarska etika treba da bude iznad tih trivijalnih i kuloarskih razmišljanja i da je cilj svakog novinara da, prije svega, javnosti prenese istinu i da svojim tekstovima ne ugrožava sferu prava pojedinaca i pravnih entiteta, iznošenjem neutemeljenih zaključaka. Na temelju prethodnog, javnost treba da zna da navodi iz konkretnog novinskog teksta nisu tačni i da je privredno društvo “Velja voda lux’’ izmirila dug na ime poreza na nepokretnost, što je i učinjeno dana 9. 2. 2022.godine, što dalje znači da nije bilo mjesta da Opština Budva upisuje hipoteku na predmetnom zemljištu, odnosno, ako i jeste, da je ta hipoteka trebala biti brisana, budući da poresko potraživanje više ne postoji.

Ovdje treba istaći da je imenovana kompanija od dana sticanja svojine na predmetnoj parceli, na ime poreza na nepokretnosti do sada Opštini Budva, uplatila ukupno 251.000 eura i to za zemljište koje ne može valorizovati, budući da joj se ne dozvoljava gradnja, zbog čega se pitamo da li je to poslovna klima kojom Crna Gora treba da se diči u svijetu, te da li je to pravni ambijent koji garantuje sigurnost stranih i uopšte investicija, koje treba da uvećaju društveni proizvod zemlje.

S druge strane, bitno je napomenuti, a s obzirom da se i u ranijim tekstovima koji su za predmet imali poslovanje firmi Igora Bidila, pominjalo da je isti pod optužbom italijanskih vlasti za razna krivična djela, da ti postupci nisu dokazali bilo kakvu njegovu krivicu, te da sve dok se u tim postupcima ne dokaže krivica, Igor Bidilo, ali i bilo ko drugi da je u pitanju, je nevin čovjek. Moramo podsjetiti da je prezumpcija nevinosti neprikosnoveni pravni standard u sferi zaštite prava lica u krivičnom i drugom kaz-nenom postupku i svaka medijska osuda, koja nije zasnovana na pravosnažnoj presudi, predstavlja flagrantno kršenje ove pretpostavke, a što je važnije, direktno ugrožava ugled tog lica, zbog čega, takođe, apelujemo na,,Vijesti’’ da se uzdrži od kontekstualizacije postupaka u Italiji, budući da se time znatno narušava ugled Igora Bidila kao respektabilnog poslovnog čovjeka i stranog investitora u Crnoj Gori.

Najzad, želimo naglasiti da osnovica po kojoj se plaća porez, budući da Opština Budva, za ove svrhe, predmetnu parcelu ne posmatra kao zelenu površinu-livadu, već, gle čuda, kao građevinsko zemljište i to, da apsurd bude veći neizgrađeno građevinsko zemljište. Ovom još treba dodati i to da je “Velja voda lux”’ onemogućena da gradi na predmetnom zemljištu, ali je dužna da uredno plaća porez na zemljište koje nije izgrađeno, što je nevjerovatan paradoks i zbog kog se osjećamo kao svojevrsni zatočenici političkih interesa u Opštini Budva.

Dakle, Opština Budva, kada to odgovara političkoj eliti, odnosno zemljište prvo tretira livadom, a kada treba razrezati i naplatiti porez, tada ga vidi kao građevinsko zemljište, pri čemu, istovremeno ne omogućava da se gradi na istom, pa se s razlogom, pitamo postoje li dva paralelna pravna sistema za istu stvar i kome treba da se obratimo da bi nas uputili u tajne tih sistema.

Prema tome, u datom tekstu je iznijeta neistina i svako dalje širenje ovakve dezinformacije nanijeće nemjerljivu reputacionu štetu kako pomenutom licu, tako i svim pravnim entitetima koji su u njegovom vlasništvu, zbog čega apelujemo na “Vijesti” da ubuduće pažljivo provjere sve relevantne informacije, prije nego publikuje neku vijest. U suprotnom, ako se nastavi dalje senzacionalističko i neprovjereno publikovanje poluistina, pravna zaštita pred nadležnim organima će biti sljedeći korak”, navodi se u reagovanju.

Opština Budva, kada to odgovara političkoj eliti, odnosno zemljište prvo tretira livadom, a kada treba razrezati i naplatiti porez, tada ga vidi kao građevinsko zemljište, pri čemu, istovremeno ne omogućava da se gradi na istom, pa se s razlogom, pitamo postoje li dva paralelna pravna sistema za istu stvar i kome treba da se obratimo da bi nas uputili u tajne tih sistema

Bonus video: