Kvalitet vode dobar i redovno se analizira

Kolašinsko preduzeće Vodovod i kanalizacija je od lani prihodovalo oko 268.000 eura

3769 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Kvalitet vode iz kolašinskog gradskog vodovoda, kako su naveli iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, uglavnom je dobar.

Iz Vodovoda i kanalizacije saopštili su da su, tokom prošle godine, uzorkovali jednom mjesečno vodu sa dva “točeća” mjesta u gradu. Kvalitet svih uzoraka, tvrde, odgovara je propisanim parametrima Pravilnika o kvalitetu vode za piće.

”Voda je stalno ispravna za piće. Jedina registrovana neispravnost odnosi se na mutnoću vode, koja se javlja usljed ekstremnih kišnih padavina. Povećana mutnoća registrovana je samo jednom prošle godine i trajala je pet dana u maju”, piše u izvještaju Vodovoda i kanalizacije.

Kako tvrde, dva puta godišnje obavlja se takozvana proširena analiza, kao i slična analiza “sirove” vode, prije tretmana hlorisanja.

Podsjećaju da to preduzeće nema svoju laboratoriju u kojoj bi bila sprovedena interna kontrola kvaliteta vode. Zbog toga, praktikuju eksternu kontrolu u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

”Količina rezidualnog hlora provjerava se iz sata u sat i uvijek je u granicama dozvoljenog. Nivo rezidualnog hlora, u zavisnosti od perioda godine i vremenskih uslova, je u intervalu pd 1,2 do 0,4 mg/l. Zaposleni u službi Vodovoda obavljali su svakodnevnu kontrolu rezidualnog hlora i u distributivnoj mreži”, piše u izvještaju Vodovoda i kanalizacije.

To preduzeće je od lani prihodovalo od vode oko 268.000 eura. Veći dio prihoda je od potrošača iz kategorije domaćinstva. Podsjećaju da su im prihodi veći od onih iz 2020. godine. Domaćinstvima su isporučili i fakturisali 287.329 metara kubnih, a pravnim subjektima oko 83.000 kubika vode.

Bonus video: