Obale Lima “ukrasile” divlje deponije

Veće količine smeća zabilježene pored magistralnog puta prema Beranama, kao i prema pojedinim selima

4288 pregleda 1 komentar(a)
Smeće na obalama Lima, Foto: Jadranka Ćetković
Smeće na obalama Lima, Foto: Jadranka Ćetković

Nekada živopisni put pored Lima, na relaciji Ribarevina - Ramčine, sada “krasi” veliki broj divljih deponija raznog otpada, koji nerijetko završava i u samoj rijeci.

Bjelopoljac Dragan Pop Femić kazao je “Vijestima” da se na tim deponijama često može vidjeti stari namještaj, plastika, guma i “ostalo smeće koje ‘dolazi’ iz domaćinstava okolnih kuća, ili možda i kompletnog grada”.

”Većina je otpad poput papira-kartona koji se može reciklirati, umjesto sječe šuma. Mnoge od tih divljih deponija je i nemoguće očistiti jer se nalaze na nepristupačnim mjestima, u jamama, potocima, koritima rijeka i rječica, a prisutan je u skoro svim šumama duž puta”, kazao je Femić.

On je pozvao nadležne službe u gradu, ali i na nivou države, da se uključe u rješavanje ozbiljnog problema stvaranja divljih deponija.

Iz Komunalne policije su kazali da su upoznati sa problemom deponija prema Ramčini, da su obišli teren i da se nadaju da će uz pomoć građana otkriti lica koja odlažu otpad.

Prema riječima načelnika Komunalne policije Dušana Draškovića, od početka ove godine su pojačane kontrole na terenu, kada je u pitanju nelegalno odlaganje otpada.

”Zahvaljujući tim aktivnostima, službenici Komunalne policije su u martu pronašli i sankcionisali sedam fizičkih i jedno pravno lice i podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. U aprilu je izdato šet novčanih naloga za fizička lica. Nažalost, našim službenicima su često vezane ruke, jer možemo da reagujemo jedino u trenutku kada neko vrši radnju nelegalnog odlaganja otpada, dok je uklanjanje u nadležnosti Sekretarijata za inspekcijske i Sekretarijata za stambeno komunalne poslove”, kazao je Drašković.

Podsjetio da je u posljednja dva mjeseca bio povećan broj prijava građana na osnovu kojih su pronađeni počinioci koji su odlagali otpad.

Jedan od šetača pored Lima kazao je da je trenutno jedini ali i najbolji način otkrivanja počinioca da se svi koji šetaju, umjesto selfija i slikanja prirode, uključe kamere kada primijete počinioce i materijal dostave nadležnima, ili snimke izbace na društvenim mrežama.

”Bilo bi dobro da znamo na koji broj možemo da proslijedimo materijal, kako bi nadležnim službama, na opštu dobrobit, pomogli u otkrivanju onih koji nelegalno odlažu otpad. Ako nadležni stvarno hoće da nađu počinioca, skoro u svim tim kesama sa otpadom može da se nađe neki račun na ime ‘vlasnika’ smeća”, predložio je on.

Jedna od divljih deponija na obali Lima
foto: Jadranka Ćetković

Bonus video: