Lugovi idu na doboš zbog dugova?

Privredni sud poništio rješenje javnog izvršitelja i naredio ponovno odlučivanje o prodaji najatraktivnije parcele u Budvi kako bi se namirili brojni povjerioci

14165 pregleda 6 komentar(a)
Atraktivna lokacija: Stadion “Lugovi”, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija: Stadion “Lugovi”, Foto: Vuk Lajović

Najatraktivnija parcela u Budvi, stadion “Lugovi”, nekadašnjeg prvaka Crne Gore, posrnulog i ugašenog fudbalskog kluba “Mogren”, površine od 2.500 kvadrata na samom ulazu u grad, mogla bi da bude prodata kako bi se namirili brojni povjerioci, jer je Privredni sud donio rješenje kojima se usvajaju prigovori povjerilaca. Sud je ukinuo rješenje javnog izvršitelja i predmet mu vratio na ponovni postupak.

To je odluka koju je potpisao predsjdnik Privrednog suda Blažo Jovanović, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Javni izvršitelj je u septembru prošle godine donio odluku da obustavi postupak izvršenja, koje je pokrenulo osam povjerilaca, od firme “Transpetrol”, do bivših fudbalera, koji potražuju dugovanja od ugašenog kluba. Na spisku su i pojedine budvanske kompanije bliske nekadašnjem DPS-u i samom nekadašnjem rukovodstvu fudbalskog kluba, a koje su “opsluživale” nekada privilegovani sportski klub, u koji su išle najveće svote novca su iz budžeta grada.

Povjerioci su u prigovoru na odluku izvršitelja da obustavi izvršenje, odnosno da objavi prodaju atrktivne parcele, jedine nekretnine koja je i dalje ostala u vlasništvu FK “Mogren”, naveli da to što je fudbalski klub izbrisan iz registra sportskih organizacija “ne znači da je izgubio pravni subjektivitet”.

”U konkretnom slučaju, Privredni sud nalazi da javni izvršitelj nije potpuno utvrdio činjenice koje su od značaja, odnosno nije sa sigurnošću utvrdio da je FK “Mogren” prestao da postoji kao pravni subjekt, od koje činjenice zavisi pravilna primjena materijalnog prava. FK “Mogren” je upisan u registar sportskih organizacija 23. juna 1998, pa je stekao mogućnost da podnese prijavu za registraciju poreskog obveznika i otvori tekući račun, čime je počeo da egzistira u pravnom sistemu Crne Gore kao pravno lice. Da bi sportska organizacija prestala da postoji kao pravno lice neophodno je da bude brisana iz registra sportskih organizacija, da bude brisana iz registra poreskih obveznika, te da joj se na osnovu odluke nadležnog organ ili suda ugase svi računi”, piše u rješenju.

Navodi se da se “zasada ne može zaključiti da je FK ‘Mogren’ prestao da postoji kao pravno lice, budući da ima imovinu i otvoren račun kod poslovnih banaka”.

”Pa postoji vjerovatnoća da egzistira kao pravno lice i u poreskom sistemu Crne Gore, što znači da ima pravnu i poslovnu sposobnost da bude nosilac prava i obaveza. Činjenica da je FK ‘Mogren’ brisan iz registra sportskih organizacija nije dovoljan dokaz da je izvršni dužnik prestao da postoji kao pravno lice”, piše u rješenju.

Privredni sud traži da javni izvršitelj u ponovnom postupku provjeri činjnicu da li je FK “Mogren” upisan kod Uprave prihoda i carina kao poreski obveznik, te da li je registrovan sa istim PIB-om u Centralni registar privrednih subjekata kao privredno društvo, te nakon toga donose zakonitu odluku.

”Vijesti” su ranije objavile da su dva bivša fudbalera “Mogrena” pokrenula postupka prinudne naplate, na osnovu čega je javni izvršitelj donio tri rješenja, kojima se traži isplata 25.000, 80.150 i 47.570 eura. Isti izvršitelj donio je i rješenje o prinudnoj naplati deset hiljada eura firme “Montesun”, koja je takođe blokirala zemljišni kompleks, a šapu na zemlju su stavila i dva bivša trenera fudbalskog kluba, koja potražuju oko stotinu hiljada eura, koliko je uprava kluba ostala dužna. Prvu blokadu upisala je firma “Transpetrol”, koja potražuje 153.000 eura.

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac, ali ta potraživanja koja su sada počela da isplivavaju” nijesu navedena u finansijskom izvještaju, koji je usvojen 2016. na posljednjoj održanoj skupštini kluba, prije nego što je on ugašen. Naime, u avgustu 2016. pokušano je oživljavanje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo.Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

Nakon što je DPS izgubio 2016. na lokalnim izborima, gradom je upravljala koalicija DF i Demokrata, a Sekretarijat za zaštitu imovine punih šest godina pokušavao je da se uknjiži na parcelu FK “Mogrena” i spriječi da dođe do prodaje jedne od građevinski najatraktivnijih parcela. Procjena je da kvadrat zemlje na toj lokaciji košta najmanje hiljadu eura, odnosno da parcela najmanje vrijedni dva i po miliona eura, jer su Detaljnim urbanističkim planom “Budva centar” na njoj ucrtane dvije kule bliznakinje od po 12 spratova. Planski dokument je odlukom Vlade Zdravka Krivokapića prošle godine stavljen van snage do donošenja Prostorno-urbanističkog plana za Budvu.

Opštinski sekretarijat je osporio rješenja javnog izvršitelja i tražio da katastar izvrši zabilježbe, ali je taj zahtjev odbijen.

Đukanovićeva Vlada nije dala prodaju stadiona

Bivše opštinsko rukovodstvo iz redova DPS-a je još u aprilu 2015. namjeravalo da proda zemljišni kompleks na Lugovima, od čega je planirano da se inkasira najmanje 12 miliona eura, što je Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića osujetila.

Budva je već tada, odnosno njeni DPS funkcioneri, bila predmet istrage Specijalnog državnog tužilaštva, gradonačelnici hapšeni, procesuirani, pa je i odgovor centrale iz Podgorice bio samo još jedna opomena da neće tolerisati nove afere.

Kao razlog odbijanja da se da saglasnost, Vlada je našla u neriješenim imovinskim odnosima na Lugovima, jer nekoliko mještanskih porodica je pokrenulo postupak deeksproprijacije. Kompleks Lugova objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje. Kako zemlja nije bila privedena namjeni, mještani su, pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za katastar.

Na zemljište bacili oko i Šarići

Fudbalski klub “Mogren” prije deceniju i po dobio je na poklon od tadašnje DPS-SDP gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve. U Dubovici je tada javnosti predstavljeno da se planira izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja, što je bila jedna u nizu nerealizovanih megalomanskih ideja.

Ta ideja je pala u vodu nakon što je FK “Mogren” 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih je, prema navodima medija, stajao narkobos Darko Šarić.

FK “Mogren” je sa firmom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova star cg”, osnovao novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje na Lugovima.

Nakon burne reakcije javnosti, te protesta mještana, kao i dijela simpatizera DPS, koji su optužili svoje partijske kolege za mutne radnje, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen je Opštini. Parcela od 2500 kvadrata spletom okolnosti je ostala i dalje na FK “Mogren”.

Bonus video: