Radionica mojkovačkog Udruženja hendikepiranih "Srce" ostala bez materijala: "Ne moraju da nam daju novac..."

Stala proizvodnja u zanatskoj radionici u Mojkovcu, u kojoj su zaposlene osobe sa invaliditetom

2880 pregleda 0 komentar(a)
Zanatska radionica OSI u Mojkovc, Foto: Dragana Šćepanović
Zanatska radionica OSI u Mojkovc, Foto: Dragana Šćepanović

Zanatska radionica mojkovačkog Udruženja hendikepiranih “Srce” ostala je bez materijala, pa zbog toga nema ni prizvodnje.

U tom prostoru osobe sa invaliditetom (OSI) već godinama izrađuju plažni mobilijar, košnice, suvenire, drveni namještaj, inspirisan starinskim načinom izrade, ukrasnu ambalažu…

Predsjednik Udruženja Duško Rakočević kazao je za “Vijesti” da su trenutno u vrlo teškoj situaciji jer fali drvene građe, a za kupovinu materijala nemaju novca. Njegovi apeli poslati na adrese resornih ministara, premijera, državnih preduzeća…, ali su, tvrdi, ostali bez odgovora.

”Ne moraju da nam daju novac, nama treba samo materijal da bismo proizvodili ono što umijemo i uspješno radimo i da bismo to plasirali na tržište. Tačnije, treba nam drvna građa, ali i lak, šarafi… Nema adrese na koju nijesam pisao i molio za pomoć, ali posljednji sastanak sa predstavnicima Vlade imali smo 2019. godine u Bijelom Polju, kada smo govorili o svojim problemima. Međutim, već tri godine namo nikave pomoći. Od rada ove radionice, to jest, proizvodnje i prodaje proizvedenog, zavise plate sedam OSI radno angažovanih u Udruženju. Ne tražimo milostinju, već podršku”, objašnjava Rakočević.

Podsjeća da se obratio i Upravi za šume (UŠ). Od tog preduzeća je tražio 250 kubika drvne građe različitih vrsta… Rakočević objašnjava kako je tokom pandemije, kada nije bilo ni proizvodnje ni prodaje, od novca koji su ranije zaradili, uplaćivao poreze i doprinose za zaposlene, pa se ušteđevina “istopila”.

Suvenire koje su izradili prije nekoliko godina otkupila je Nacionalna turistička organizacija (NTO).

Kasnije, kaže predsjednik mojkovačkog Udruženja, nije bilo sličnih incijativa.

”Međutim, i tada nije bilo naglašeno da su to suveniri koje su izradile OSI. Strani turisti imaju, prema mom iskustvu, poseban senzibilitet i kulturu da pri kupovini suvenira prednost daju onima koje su radile OSI. Trenutno imamo desetakak kompleta plažnog mobilijara koji ne možemo da prodamo. Istina, nijesmo imali priliku ni da ga izložimo na pravi način. Tržište za košnice i narudžbine imamo, ali nemamo od čega da ih pravimo”, objašnjava on.

Rakočević kaže da je 30. aprila Udruženje proslavilo 20 godina postojanja i 10 godina uspješnog rada. Namjeravaju taj jubilej uskoro da proslave. Planiraju da na mojkovačkom trgu izlože primjerke onog što proizvode. Na svečanost će, najavljuju, pored predstavnika preduzeća, pozvati i ministre i premijera. Predsjednik Udruženja “Srce” kaže kako je vrlo bitno da OSI, koje nastoje da svojim radom zarade sebi platu, prepoznaju da u državi neko misli na njih i da imaju podršku.

”Ta izložba biće prilika da se vide naši potencijali i zanatske vještine, ali i prilika da podsjetimo na svoje postojanje i probleme. Naročito bi nam bila bitna podrška Investiciono razvojnog fonda. Podsjećam da su sve mašine u radionici kupljene privatnim novcem. Za sada radimo u prilično neuslovnoj radionici, ali je predsjendik Opštine Mojkovac Vesko Delić obećao da nam omogući proširenje radionice. Čekamo da ispuni obećanje, jer bi nam to mnogo značilo”, kaže on.

U Udruženju “Srce” sugrađane sa invaliditetom, podsjeća Rakočević, počeli su radno da angažuju još 2014. godine, preko projekta koji je podržala Zanatska komora Crne Gore i COSPA/Firenca.

Bonus video: