Burić bila na dvije funkcije

Agencija donijela odluke za direktora beranske bolnice i članicu Upravnog odbora UCG

14970 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Rektorata UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Zgrada Rektorata UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je članica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) Milena Burić prekršila više odredbi Zakona o sprečavanju korupcije, uključujući to što je istovremeno bila na dvije funkcije.

Burić je, prema odluci Agencije, više od šest mjeseci bila i odbornica u Skupštini opštine Nikšić.

Zakon propisuje da javni funkcioner mora u roku od 30 dana podnijeti ostavku na jednu od dvije funkcije.

Agencija je utvrdila da ona takođe nije prijavila svu porodičnu imovinu, koja uključuje suprugove dvije pomoćne zgrade od 20 I 51 metar kvadratni, 500 metara kvadratnih dvorišta i više od 1.900 zemljišta ali ni akcije u HLT fondu.

Javni funkcioner dužan je da u imovinskom kartonu prijavi tačne i potpune prihode i imovinu.

U slučaju Burić, Agencija je utvrdila i da nije posebnim kartonom prijavila uvećanje imovine, a odnosi se na kupovinu poljoprivrednog traktora. Javni funkcioner dužan je da uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura prijavi kroz posebni karton u roku od 30 dana od uvećanja.

Mada se u odluci ne navode izjašnjenja na druga kršenja Zakona, Burić je “istakla da je njen suprug prodao akcije HLT fonda 2007. ili 2008. godine i nije znala za preostalih 389 akcija”. “Istakla je i da se radi o previdu, a ne nikako o namjeri da bilo šta sakrije”.

Agencija je utvrdila i da je direktor beranske bolnce Budimir Dabetić prekršio Zakon, jer u kartonu nije prijavio tačne i potpune podatke. U odluci se navodi da je prijavio godišnji prihod manji za preko 30.500 eura, a nije prijavio sva kreditna zaduženja, a ni da je supruga vlasnica “Ortodenta”.

Dabetić je kazao da nije imao namjeru da prikrije bilo što i da je moguće da se to odnosi na prihode po osnovu vještačenja, jer za njih nema preciznu evidenciju iz razloga što za pojedina vještačenja nije isplaćen po više godina zbog komplikovane procedure.

Za kršenje Zakona, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: