Cetinjski cvjetni tepih od 33.500 sadnica spojio tradiciju Crne Gore i Evropske unije

"Današnji dan zbog toga posvećujemo evropskom miru, slobodi i zajedništvu sa željom da naredni Dan Evrope dočekamo u miru i na Cetinju i u Briselu i u Kijevu", rekao je gradonačnik Prijestonice Nikola Đurašković

13496 pregleda 29 komentar(a)
Cvjetni tepih na trgu ispred Dvorca kralja Nikole, Foto: EU Info centar
Cvjetni tepih na trgu ispred Dvorca kralja Nikole, Foto: EU Info centar

Evropska unija u Crnoj Gori, u susret Danu Evrope, postavila je veliki cvjetni tepih na trgu ispred Dvorca kralja Nikole na Cetinju. Tepih, satkan od 33.500 sadnica cvijeća, na površini od 230 metara kvadratnih, svečano su otvorili ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković, saopšteno je iz EU info centra.

Popa je, kako se navodi, pojasnila da je dizajn tepiha inspirisan motivima cvijeća na parketu u samom dvorcu, čime se spajaju crnogorska i tradicija Evropske unije, jer svake druge godine sličan cvjetni tepih krasi glavni gradski trg u Briselu.

"Kombinovanje crnogorske i briselske tradicije je simboličan spoj, koji predstavlja naše prijateljstvo, partnerstvo i svijetlu zajedničku budućnost. Osim toga, svih trideset tri hiljade i petsto sadnica je lokalno uzgojeno i nabavljeno, jer smo željeli da podržimo lokalne cvjećare", kazala je Popa.

Popa je, dodaju, pozvala građane Cetinja i drugih gradova da u narednih nekoliko dana posjete ovu cvjetnu kreaciju i pridruže se u obilježavanju Dana Evrope.

Ona je u govoru poslala i poruku solidarnosti i podrške Ukrajini.

"Naše srce je uz Ukrajinu koja se brani od agresije. Naše srce je takođe utkano u ovaj cvjetni tepih. Evropska unija i Crna Gora kao njen partner nastaviće da podržavaju ukrajinski narod na svaki mogući način", poručila je Popa.

Đurašković je naglasio, dodaje se u saopštenju, da Cetinju pripada čast da se u njemu slavi Dan Evrope, jer iza sebe ima slavnu prošlost kraljevske prijestonice sa 12 diplomatskih poslanstava, koje podsjećaju da je Crna Gora bila 27. međunarnodno priznata država na svijetu.

"Danas naši sugrađani drže čas cijeloj Evropi kako se protestuje protiv agresije ruskog režima na nedužne ukrajnske građane i državu i želim javno da im se u ime grada zahvalim. Današnji dan zbog toga posvećujemo evropskom miru, slobodi i zajedništvu sa željom da naredni Dan Evrope dočekamo u miru i na Cetinju i u Briselu i u Kijevu", kazao je Đurašković.

Bonus video: