Još jedna škola u Herceg Novom dobila interaktivnu pametnu tablu

Vrijednost ove donacije, kako su naveli, iznosi nešto više od 4.000 eura

2038 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Herceg Novi
Foto: Opština Herceg Novi

Opština Herceg Novi preko Sekretarijata za kulturu i obrazovanje donirala je Osnovnoj školi "Milan Vuković" interaktivnu pametnu tablu, saopšteno je iz Službe za informisanje ove opštine.

"Nakon osnovnih škola 'Dašo Pavičić', 'Orjenski bataljon' i 'Ilija Kišić', i ta škola je dobila interaktivnu pametnu tablu, a sve u cilju promocije talentovanih učenika i poboljšanja uslova rada sa mladim darovitim Novljanima i Novljankama", dodaje se u saopštenju.

Navode da je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo podsjetila da je realizacija ovog projekta otpočela prije tri godine, a uz stimulanse predviđene Pravilnikom o pomoći talentovanim učenicima, lokalna uprava i sekretarijat na čijem je čelu trude se da omoguće bolje uslove za rad u njihovim školama.

"Iako lokalna uprava nema direktne nadležnosti kada je u pitanju organizacija rada u vaspitno-obrazovnim ustanovama, kao odgovorna lokalna uprava smatramo da nam je zadatak da pomognemo i u tom segmentu unaprijedimo mogućnosti rada sa našom djecom", kazala je Zambelić Pištalo i podsjetila da jedno izvjesno vrijeme nije bilo ulaganja u ovu školu, kao i da je Opština Herceg Novi pomogla pri kupovini novih računara u prethodnom periodu.

Vrijednost ove donacije, kako su naveli, iznosi nešto više od 4.000 eura, a izvjesno je i da će u narednoj školskoj godini i SMŠ "Ivan Goran Kovačić" dobiti donaciju Opštine u vidu opremanja jednog ili dva kabineta, poručila je Zambelić Pištalo.

Prema riječima direktorice OŠ "Milan Vuković" Mare Vujinović, dolaze nove generacije učenika i nova vremena, pa treba imati razumijevanja za nova interesovanja i napredak koji se stvara u mladim ljudima danas.

"Ne može se jednako držati nastava danas i prije 30 ili 40 godina, naročito u pogledu sredstava za rad. Ne možemo imati dobrog profesora, a da on nema čime da radi, ili da se oslanja na potrošni materijal bez ijednog modernog sredstva za rad u 2022. godini. Moramo pratiti trendove i tokove i voditi računa o tome da su sadašnje generacije tehnički mnogo pismenije nego naše - možda su teorijski sa manje znanja, ali praktično sa mnogo više", kazala je Vujinović i dodala da je ovo tek početak misije da se stvore adekvatni uslovi za rad.

"Ići ćemo ka cilju da se profesoru omogući da bude uvažena ličnost u učionici i da ima sa čime da radi, jer će i učenici onda više cijeniti svog profesora, kada on nije bespomoćan u učionici u određenim momentima. Nijedan zanat ne može bez alata da se radi, pa tako i ovaj naš učiteljski", poručila je Vujinović.

Bonus video: