"bez komplikacija"

KCCG: Kod četiri pacijenta urađene interventne procedure krioablacije atrijalne fibrilacije

"Pacijenti se nakon dvadesetčetvoročasovnog praćenja sa regulisanim srčanim ritmom otpuštaju na dalje kućno liječenje"

10019 pregleda 8 komentar(a)
Detalj tokom intervencije, Foto: KCCG
Detalj tokom intervencije, Foto: KCCG

U Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG) uspješno su kod četiri pacijenta urađene interventne procedure krioablacije atrijalne fibrilacije, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

"Krioprocedure su urađene 6. i 7. maja 2022. godine. Protekle su bez komplikacija, a pacijenti se nakon dvadesetčetvoročasovnog praćenja sa regulisanim srčanim ritmom otpuštaju na dalje kućno liječenje. Procedura krioablacije atrijalne fibrilacije je savremeni trend liječenja atrijalne fibrilacije. Ova efikasna i bezbjedna metoda ubuduće će se rutinski raditi u KCCG", ističe se u saopštenju.

Iz KCCG su dodali da su procedure kriablacije atrijalne fibrilacije urađene od strane stručnom tima ljekara KCCG, elektrofiziologa doc. dr Mihaila Vukmirovića - načelnika Odjeljenja za poremećaje srčanog ritma i elektrofiziologiju srca i elektrofiziologa dr Nikole Pavlovića, Direktora Klinike za kardiologiju, uz podršku elektrofiziologa prim. dr Nikole Pavlovića iz Kliničke bolnice "Dubrava" iz Zagreba, kao i obučenih medicinskih sestara i tehničara.

"Atrijalna fibrilacija ili pretkomorsko treperenje najčešća je aritmija kod čovjeka. Može biti prisutna čak i kod 2-4% opšte populacije. Kateter ablacija atrijalne fibrilacije izvodi se kod pacijenata koji imaju ponavljanje epizoda ove aritmije uprkos ordiniranoj antiaritmijskoj terapiji. Ovom procedurom otklanjaju se patološke struje koje dolaze iz lijeve, nekada i desne pretkomore i ometaju normalan srčani rad. Krioablacija atrijalne fibrilacije primjenjuje se tehnikom hlađenja tkiva supstrata koji je odgovoran za nastanak ove aritmije, a nalazi se u lijevoj pretkomori", piše u saopštenju KCCG.

Oni su naveli da je do sada u KCCG rađena tzv. radiofrekventna ablacija atrijalne fibrilacije kada se otklanjanje patoloških struja koje dolaze iz srčanih pretkomora radi zagrijavanjem tkiva patološkog substrata primjenom radiofrekventne energije.

"Priprema za uvođenje ove složene procedure zahtijevala je višestruke treninge naših ljekara u eminentnim evropskim klinikama uz nabavku najsavremenije opreme", zaključuje se u saopštenju KCCG.