Stanar Starog aerodroma: Ombudsman da spriječi i buku

Zamjenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda Petar Ivezić uputio je preporuku Komunalnoj policiji da kontroliše buku iz kafića
240 pregleda 4 komentar(a)
Stari aerodrom (novine), Foto: Luka Zeković
Stari aerodrom (novine), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.10.2017. 17:04h

Građani se zbog problema sa preglasnom muzikom ili bukom iz kafića i drugih ugostiteljskih objekata, mogu obratiti i zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, utvrđeno je, kako se navodi u mišljenju zaštitnika ljudskih prava i sloboda, da svako ima pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, a što se odnosi i na buku.

Komunalni policajci prošle godine su izdali 100 prekršajnih naloga zbog prekoračenja dozvoljenog nivoa buke na otvorenom iz ugostiteljskih objekata.

Stanar iz zgrade u Ulici vojvode Mirka Petrovića na Starom aerodromu, nedavno je zatražio od zaštitnika ljudskih prava i sloboda da se “glasnoća muzike i nivo buke iz lokala 'Level' ispod njegovog stana, svede u granice utvrđene propisima Crne Gore”.

“U pritužbi građana je navedeno da se tri i po godine na prizemlju ispod njegovog stana nalazi kafe-bar 'Level', iz kojeg se dvadeset odsto vremena tokom dana emituje preglasna muzika od koje se ne može zaspati, odmoriti, razgovarati u kući, gledati tv program. Da se zbog tog problema više puta obraćao nadležnima, ali bez rezultata”, navodi se u dokumentaciji ombdusmana.

U konkretnom slučaju, kako su istakli, utvrđena je povreda prava na zdravu životnu sredinu, emitovanjem preglasne muzike i buke iz lokala „Level”.

Zamjenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda Petar Ivezić na osnovu te pritužbe, zbog ugrožavanja prava na zdravu životnu sredinu zbog emitovanja preglasne muzike i buke iz “Levela", uputio je preporuku Komunalnoj policiji da tokom čitave godine u cilju uspostavljanja kontrole izvora buke iz tog kafe- bara, u skladu sa domaćim i međunarodnim prihvaćenim standardima i propisima, preduzme sve neophodne mjere i radnje.

“U cilju stalnog redovnog i permanetnog nadzora, praćenja i kontrole stanja ekvivaletnog nivoa komunalne buke i preduzme zakonske mjere za poštovanje tih standarda i propisa, kako se ne bi prelazile granične vrijednosti nivoa komunalne buke i ugrožavalo zdravlje ljudi”, navodi se u preporuci.

U dokumentu zaštitnika je konstatovano da se često iz ugostiteljskog lokala kafe- bara „Level", emituje preglasna muzika i buka, da je Komunalna policija u više navrata, neposrednim opažanjem i mjerenjem nivoa intenziteta buke kontrolisala nivo buke na otvorenom ispred lokala.

“I da u svim slučajevima kontrole nije bilo prekoračenje propisanih graničnih vrijednosti nivoa buke koje bi inicirale postupanje iz nadležnosti Komunalne policije. Evidentan je problem i nesaglasnost između izjave podnosioca pritužbe i jednim dijelom činjenica sadržanih u zapisnicima o izvršenom komunalnom nadzoru Komunalne policije, a naročito sa podacima po kojima se ignoriše ili ne registruje buka u svim slučajevima kada je Komunalna policija pozivana radi intervencije zbog emitovanja buke iz bara 'Level'”, piše u mišljenju Ivezića.

Iz Komunalne policije “Vijestima” su odgovorili da su postupajući po službenoj dužnosti, prijavama građana i po preporukama iz mišljenja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u predmetnoj stvari, bez izuzetka, izlazili na lice mjesta, radi sprovođenja komunalnog nadzora u oblasti prekoračenja dozvoljenog nivoa buke u životnoj sredini iz ugostiteljskog objekta „Level”.

“I u skladu sa relevantno pravnim propisima, preduzimali mjere iz nadležnosti Komunalne policije. Komunalna policija će i ubuduće ostvarivati saradnju sa građanima po ovom pitanju, tako što će komunalni policajci, kao i u prethodnom periodu, obezbjeđivati komunalni red, ne samo po prijavama građana, već i po službenoj dužnosti, kao i vršiti komunalni nadzor iz oblasti zaštite od buke u životnoj sredini, kad god se steknu zakonski uslovi za isti”, navodi se iz te gradske službe.

Nijesu odgovorili na pitanje „Vijesti” šta su uradili konkretno povodom toga, kao i da li su do sada zbog prekoračenja buke nekome zabranili rad.

Nijesu prokomentarisali ni navode iz mišljenja Ivezića da postoji nesaglasnost između izjave podnosioca pritužbe i jednim dijelom činjenica sadržanih u Zapisnicima o izvršenom komunalnom nadzoru Komunalne policije.

Vlasnica "Levela": Netačno je da je ovdje muzika i buka od koje nema mira

Vlasnica „Levela” Gordana Puzić istakla je da u tom lokalu nikada nije prekršen dozvoljeni nivo buke, a to dokazuju i zapisnici Komunalne policije za mjerenje nivoa decibela.

Ona je kazala "Vijestima" da godinama trpi maltretiranje jednog od stanara, a da sa svima drugima ima normalan odnos.

“U januaru 2018. će četiri godine kako sam uzela ovaj prostor pod zakup. Dugo se bavim ugostiteljstvom i netačno je da je ovdje buka i muzika od koje nema mira. Od kada sam počela sa radom imam problem sa jednim stanarom, čak je i vlasnik poslovnog prostora pokušavao da razgovara sa njim i da riješi problem”, kazala je Puzić.

Ona je pokazala zapisnik Komunalne policije o mjerenju buke u tom lokalu u aprilu, u kojem je navedeno da su izmjerene vrijednosti bile u granicama dozvoljenih. U zapisniku Komunalne policije se navodi da je 25. aprila maksimalni nivo buke izmjeren 55,2 decibela, najniži, 49, 6, a srednja vrijednost 52,4 decibela.

Mjerenje je rađeno toga dana od 23.13 do 23.15 časova, a kako se navodi granična vrijednost na osnovu Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini ne smije da prelazi 65 decibela.

“Komunalna policija od tada nije dolazila da mjeri buku, ali stalno mi dolaze po prijavama toga čovjeka. Išli su da mjere buku u stanu čovjeka, koji me prijavljuje i nijesu zabilježili prekoračenja. Komunalna policija me stalno posjećuje, policajci iz stanice na Koniku, kao i interventna jedinica, sve zbog njegovih prijava”, kazala je Puzić. Ona je istakla da će ukoliko bude „imala još jednu lažnu prijavu, da pokrene privatnu tužbu”.

Kazala je da ne zna na osnovu čega je Zamjenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda Petar Ivezić, zbog ugrožavanja prava na zdravu životnu sredinu zbog emitovanja preglasne muzike i buke iz “Levela", uputio preporuku Komunalnoj policiji da tokom čitave godine u cilju uspostavljanja kontrole izvora buke iz tog cafe bara, u skladu sa domaćim i međunarodnim prihvaćenim standardima i propisima, preduzme sve neophodne mjere i radnje.

Bonus video: