Bošnjačko vijeće: Dužni smo da i danas branimo ideje i tekovine i antifašizma

"U ime bošnjačkog naroda, apelujemo na evropske i svjetske lidere i državnike da što prije zaustave rat u srcu današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj pripada i Crna Gora i čijem punopravnom članstvu teži"

1933 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Bošnjačko vijeće
Foto: Bošnjačko vijeće

Delegacija Bošnjačkog vijeća Crne Gore (BVCG) - Mirsad Rastoder, Sead Šahman, Majida Kurtagić, Bejto Šahmanović i Adnan Pepić - položila je jutros cvijeće na spomenik Partizanu borcu na Gorici, u znak sjećanja i poštovanja Prema herojima antifašizma, saopštila je Tehnička služba BVCG.

"Čestitamo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, s nadom da ćemo, kao sugrađani i ljudi, poštujući sve različitosti, biti još svjesniji opšteljudske obaveze da zajednički radimo za boljitak svoje države a time i čovječanstva", navodi se u saopštenju.

Kako su istakli 9. maj je simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svijet od fašizma i dan kada se sa posebnim pijetetom sjećamo svih onih koji su za odbranu čovječnosti i elementarnih civilizacijskih vrijednosti dali svoje živote.

"Upravo 9. maja 1945. godine, nacistička Njemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu i to je razlog što se taj datum obilježava kao Dan pobjede. Nažalost, iako vojno poražen tim činom fašizam nije iskorijenjen. On se obnavlja kroz populizam, nacionalizam, ksenofobiju, antisemitizam, neograničenu vlast i uz militarizaciju društva, i svaki otpor tim idejama je, zapravo, antifašizam. Stoga, poštujući sve heroje anifašizma, poput Rifata Burdžovića Trša, Vladimira Kneževića Volođe i Tomaša Žižića, čije su kosti pronađene u Grujića jami kod Trnova i naknadno pohranjene u spomen kompleks na Gorici 1957. godine, dužni smo da i danas branimo ideje i tekovine i antifašizma koje podrazumijevaju mir, slobodu, pravdu i jednakost među ljudima", dodaju.

Bošnjački narod, navode, dobro pamti stradanja u Drugom svjetskom ratu kao i početkom devedesetih godina prošlog vijeka, te sa puno saosjećanja, razumijevanja i solidarnosti podržava Ukrajinski narod u odbrani od agresije.

"U ime bošnjačkog naroda, apelujemo na evropske i svjetske lidere i državnike da što prije zaustave rat u srcu današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj pripada i Crna Gora i čijem punopravnom članstvu teži", poručili su.

Podsjetili su da je 9.i maj i Dan Evrope koji se obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Šuman, ministar spoljnih poslova Francuske, predstavio prijedlog stvaranja nove Evrope, odnosno Evropske zajednice za ugalj i čelik, sa ciljem zajedničkog djelovanja i jačanja evropske industrije. Ovaj predlog, poznatiji kao "Šumanova deklaracija", smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

"Poštovani građani Crne Gore u domovini i dijaspori, u ime Bošnjačkog vijeća i lično, čestitamo vam 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope sa željom da udruženi jačamo civilizacijske vrijednosti antifašizma i Evropsku Uniju kao tekovinu evropskih naroda kojima i sami pripadamo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: