Završena "Crvena lista ptica": Smjernica ulaganja u zaštitu prirode

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović poručila je da je raduje činjenica da je sačinjen prvi korak ka dugo očekivanom cilju, a to je pokretanje institucionalne zaštite ptica koje su, prema međunarodnim kriterijumima, ugrožene ili kojima čak prijeti izumiranje

7842 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Agencija za zaštitu životne sredine promovisala je danas publikaciju "Crvena lista ptica Crne Gore”, autora Darka Saveljića, Bojana Zekovića, Marije Šoškić Popović, Nikole Novovića i Jovane Drobnjak.

Direktor Agencije Milan Gazdić kazao je da je izrada crvenih lista biodiverziteta zakonska obaveza u Crnoj Gori još od 2008. godine, te da se Nacionalna strategija za biodiverzitet s akcionim planom iz 2010. godine nameće kao prioritet rada državnih organa.

"Crvene liste treba da postanu smjernice ulaganja u zaštitu prirode, jer nam one tačno govore koja je vrsta i koliko ugrožena a za koje vrste nemamo dovoljno podataka da bi ih mogli kategorisati prema ugroženosti. Takođe, crvena lista ptica treba da bude podstrek svim kolegama iz drugih oblasti biodiverziteta da pristupe njenoj izradi, na čemu će Agencija ubuduće raditi", rekao je Gazdić

On smatra da crvene liste predstavljaju vrhunac karijere svakog naučnog radnika i eksperta iz ove oblasti.

"To je zaostavština koju ostavljamo budućim generacijama biologa i ekologa, dokument koji će biti osnova zaštite prirode“.

Na osnovu crvenih lista Agencija izrađuje crvenu knjigu, koja sadrži i mjere zaštite i mjere za poboljšanje statusa ugroženih vrsta, način postupanja i područje rasprostranjenosti zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva i mjere zaštite njihovih staništa.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović poručila je da je raduje činjenica da je sačinjen prvi korak ka dugo očekivanom cilju, a to je pokretanje institucionalne zaštite ptica koje su, prema međunarodnim kriterijumima, ugrožene ili kojima čak prijeti izumiranje.

"Moram naglasiti da je ovo prva crvena lista koja je ikad donijeta u Crnoj Gori. Crvene liste predstavljaju početni korak, kako rekoh, a prethode krajnjem cilju, a to je priprema crvene knjige, tj. naučne studije ugroženih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Cilj zaštite prirode, između ostalog, podrazumijeva da očuvamo vrste koje su uobičajene, ali i da spriječimo da ugrožene vrste iščeznu, jer je benefit od biološke raznolikosti nemjerljiv. S obzirom na to da su ptice veoma osjetljive na promjene u životnoj sredini, predstavljaju odlične pokazatelje stanja u našoj prirodi. Svi životi na planeti su povezani, a kada nam ptice izumiranjem pokažu da su u opasnosti, to je znak da remetimo prirodni balans", kazala je Novaković Đurović.

Navela je da nije novost da naučni svijet vjeruje da je planeta ušla u šesto masovno izumiranje i da je stopa nestajanja vrsta do hiljadu puta veća u poređenju sa prosjekom u poslednjih 10 miliona godina.

"Samim tim, uspostavljanjem prve crvene liste ugroženih vrsta ptica naša država dobija izuzetno važan instrument koji će omogućiti procjenu ugroženosti vrste, na osnovu koje bi se mogle preduzeti aktivnosti ka sprječavanju njenog nestanka. Želim da zahvalim stručnom tim koji je radio na pripremi crvene liste i na saradnji koju želimo samo da ojačamo, jer isključivo timskim pristupom možemo dovesti do uspješne realizacije postavljenih ciljeva".

Ministarka je poručila da nemamo više vremena za čekanje, "jer smo svjesni pritisaka koji ugrožavaju staništa i samim tim opstanak vrsta. Zato svoje izlaganje želim da zaključim konstatacijom da smo danas napravili važan korak, iako nas čekaju još veći i izazovniji, ali vjerujem dostižni”.

Bonus video: