Vušurović: Iz suza i dima suzavca vaskrsnuo suverenistički građanski front otpora

Poziv za današnje okupljanje dijelio se na društvenim mrežama, ali nije poznato ko su bili organizatori

56681 pregleda 104 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Građani Cetinja i nekoliko drugih crnogorskih gradova, okupili su se danas na Belvederu kako bi obilježili 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Građani su se prvo okupljali na Balšića pazaru u prijestonici, da bi zatim krenuli ka Belvederu.

Tamo im se, pored ostalih, obratio građanski aktivista Predrag Vušurović, koji je rekao da je na Belvederu vaskrsnuo suverenistički front otpora.

"S mjesta gdje je počeo njihov poraz - srećan ti dan pobjede, domovino. Živio neprobojni crnogorski narodni fronte slobode. Pamte se na Belvederu i olovni meci iz 1936. godine, i oni gumeni 42, nikad crnje, Vlade Crne Gore".

On je nedavno izabranu Vladu nazvao - "vladom Dritana prepakovanog", što su okupljeni pozdravili skandiranjem - "Dritane pe****".

"Iz suza i dima suzavca, vaskrsnuo je danas suverenistički građanski front otpora... Smrt klerofašizmu, sloboda građanskoj i antifašističkoj Crnoj Gori", poručio je Vušurović.

Aktivistkinja Ivana Mrvaljević, kazala je da je Belveder riječ "od kojih se neprijateljima Crne Gore ledi krv u žilama".

"Osamdeset pet godina kasnije, skupili smo se bili ovdje kako bi stali na put velikosrpskom nacionalizmu. Kako je Stojadinovićeva vlada naredila obračun s demonstrantima na Belvederu, tako je i izdajnička vlast Zdravka Krivokapića naručila životinjski juriš na građane... Srećan vam Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom", navela je ona.

Okupljeni su, između ostalog, skandiralo - "Nije ovo Srbija".

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković rekao je da je Belveder cijela Crna Gora.

"Belveder su naša prijestonica i naš glavni grad Podgorica. Belveder je i u Nikšiću, Pljevljima, Budvi... Belveder je cijela Crna Gora, svaki dio u kom se brane sloboda i građanski i antifašistički karakter države. Današnjim i okupljanjem 5. septembra 2021, poručujemo da ljudska prava imaju veliko značenje i da nećemo podržati njihovo kršenje i ignorisanje. Ponosni smo na Belveder od 1936. i Belveder od 2021. I tada i sada pružamo otpor politici negiranja identiteta. Nadamo se da je Belveder trajno stopirao služenje tuđim interesima. Živjela Crna Gora", podvukao je on.

Aktivista Nemanja Batrićević, rekao je da je građane na Belveder dovela "nikad naučena lekcija da Crnom Gorom ne može vladati onaj pred kim Cetinje zatvara vrata".

"Dvije stotine godina negiranja nacije, otimanja kulture, potiranja crnogorske nezavisnosti - razlozi su koji su crnogorske patriote dva puta u 85 godina doveli na Belveder... Nema ljepšeg dana i ljepšeg mjesta od ovoga da pošaljemo poruku novoj/staroj vladi - da odustane od kriminalizacije Belvedera i učesnika protesta. Ako traže krivce za svoju sramotu, nek je traže pred svojim ogledalima", rekao je Batrićević.

On je dodao da prema Belvederu imaju dug, te da on pripada Cetinju i svakom crnogorskom gradu i selu koje se, kako je naveo, odazvalo zovu slobode.

"Belveder nije riječ koja se haba. To je ideja o prkosu i ljubavi prema Crnoj Gori. Podignimo zastavu crnogorske slave da je neprijatelj vidi i da zna gdje ćemo ga čekati. Živjela crnogorska sloga i smrt fašizmu".

Poziv za današnje okupljanje dijelio se na društvenim mrežama, ali nije poznato ko su bili organizatori.

Skupu na Cetinju su, između ostalog, prisustvovali funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Pažin, Obrad Mišo Stanišić, Aleksandra Vuković, Abaz Dizdarević...

okupljanje na Cetinju
foto: Nikola Dragaš

Na okupljanju su bili i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, biznismen Veselin Barović...

Bonus video: