U komentarima i dalje govor mržnje

"Dominirali su komentari sa govorom mržnje na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, obično usmjereni ka licima crnogorske ili srpske nacionalnosti, a često i pripadnicima manjinskih naroda, zatim komentari sa govorom mržnje prema LGBT populaciji i komentari mizoginog karaktera”, saopšteno je iz CGO

6964 pregleda 4 komentar(a)
Monitoring je obuhvatio i neke značajne društveno-političke događaje, Foto: Shutterstock
Monitoring je obuhvatio i neke značajne društveno-političke događaje, Foto: Shutterstock

Analiza komentara ispod tekstova na crnogorskim portalima pokazala je ozbiljne nedostatke, jer se u njima vrlo često mogao prepoznati govor mržnje, podsticanje netolerancije ili nasilja, mizoginija i homofobija, ali i prezumpcija nevinosti.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) sproveo je monitoring komentara na internet portalima od 1. do 30. aprila, sa akcentom na poštovanje Zakona o medijima. To je drugi krug monitoringa u nešto više od godinu, a u CGO tvrde da nema pomaka u poštovanju zakonskih obaveza u uređivanju komentara.

”U kontekstu člana 36 Zakona o medijima, kojim se, između ostalog, zabranjuje objavljivanje komentara kojima se izražavaju ideje, tvrdnje i mišljenja koja izazivaju, šire, podstiču ili pravdaju diskriminaciju, mržnju ili nasilje... dominirali su komentari sa govorom mržnje na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, obično usmjereni ka licima crnogorske ili srpske nacionalnosti, a često i pripadnicima manjinskih naroda, zatim komentari sa govorom mržnje prema LGBT populaciji i komentari mizoginog karaktera”, saopšteno je iz CGO.

Pojasnili su da je ova zakonska odredba najviše kršena u komentarima na portalu In4S, gdje je, tvrde, od 60 selektovanih tekstova čak 51 sadržao komentare suprotne tom članu Zakona.

“Portal Analitika je u istom broju selektovanih tekstova imao 38 onih koji su sadržali komentare suprotne ovom članu, CdM 31, portal Vijesti 29, portal RTCG 28, Aktuelno 25, Borba i Pobjeda po 23, dok su najmanje takvih tekstova imali portali Antena M (13), Dan (12) i Standard (1)”, kazali su iz CGO.

Analiza CGO pokazala da se na internet portalima i dalje krši Zakon o medijimaIz CGO su podsjetili da se Zakonom o medijima, koji je stupio na snagu u avgustu 2020. godine, uvodi niz novina, prije svega, u pogledu obaveza redakcije portala da, pod prijetnjom prekršajne odgovornosti, ukloni komentare nezakonite sadržine, i to u roku od 60 minuta od saznanja, odnosno prijave.

Bonus video: