Pljevljaci dobijaju umanjene račune za vodu

Građani i privreda plaćaju manje i odvođenje otpadnih voda

3267 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Građani i privreda Pljevalja za maj dobiće umanjene račune za vodu i prihvatanje i odvođenje otpadnih voda, potvrdio je “Vijestima” vršilac dužnosti direktora Vodovoda Mladen Dragašević.

Kazao je da će cijena za fizička lica biti smanjena od pet do deset odsto, dok će za pravna lica cijena biti smanjena od 21 do 26 odsto.

”Što se tiče prihvatanja i odvođenja otpadnih voda, tu je došlo do znatno većeg smanjenja. Imamo za fizička lica u varijabilnom dijelu 63 odsto smanjenje, a kod pravnih lica blizu 70 odsto smanjenje”, rekao je Dragašević.

Prema novom cjenovniku, fiksni dio za javno vodosnabdijevanje za domaćinstva iznosi 1,7886, pravna 3,2373 eura, a varijabilni 0,4063 za fizička, odnosno 1,0097 za pravna lica.

Za prihvatanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda fiksni dio za domaćinstva je 0,4601, a varijabilni 0,0268 eura. Za pravna lica fiksni dio iznosi 0,8327, a varijabilni 0,0666 eura.

Fiksni dio cijene vode utvrđuje se radi pokrića troškova koji ne zavise od količine i poručene vode ili količine preuzetih otpadnih voda i ne može biti veći od 20 odsto ukupnih troškova poslovanja.

Varijabilni dio cijene vode zavisi od količine isporučene vode i korisnicima se obračunava po metru kubnom.

Dragašević je kazao da je do smanjenja cijene došlo zahvaljujući dotaciji opštine Pljevlja Vodovodu za prošlu godinu u iznosu od 250 hiljada eura, a isto toliko novca će biti opredjeljeno i ove godine.

Podsjetio je da će do kraja 2024. godine u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima cijene za pravna i fizička lica morati biti jedinstvene.

”Ove godine imamo značajno približavanje cijena da bi na kraju 2024. godine imali jedinstvenu cijenu za pravna i fizička lica. Za fizička lica smanjenje u varijabilnom dijelu je bilo oko pet centi, a za pravna lica smanjenje je bilo 10 centi za varijabilni dio”, rekao je Dragašević.

Nova cijene, istakao je on, pokrivaju samo stvarne troškove poslovanja kompanije za tekuću godinu i na nju je saglasnost dala Regulatorna agencija za energetiku i regulisanje komunalnih djelatnosti.

Ostali akumulirani dug iz prethodnog perioda preduzeće će morati putem nekih sanacionih mjera djelimično svake godine da smanjuje. Prošle godine poslije dugog niza, ostvarilil smo pozitivan poslovni rezultat, tako da će ta dobit preći u pokrivanje akumuliranih gubitaka iz prethodnog perioda. Taj gubitak je ogroman. Definitivno kroz primjenu sanacionih mjera i podršku osnivača opoštine Pljevlja putem ugovora o povjeravanju poslova mi definitivno na taj način zadržavamo i neku finansijsku stabilnost, a i djelimično pokrivamo minuse iz pretodnog perioda”, istakao je Dragašević.

Smatra da Vodovod neće biti lako finansijski stabilizovati u kratkom periodu, ali očekuje da će za nekoliko godina nagomilani gubici biti ispeglani.

G. M.

Bonus video: