EU u Crnoj Gori Prijestonici poklanja 33.500 sadnica cvijeća

„Kombinovanje crnogorske i briselske tradicije je simboličan spoj, koji predstavlja naše prijateljstvo, partnerstvo i svijetlu zajedničku budućnost. Drago nam je da će cvjetni tepih, koji nosi takvu simboliku, nastaviti da živi“, poručila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa

2166 pregleda 12 komentar(a)
Foto: EU Info centar
Foto: EU Info centar

Evropska unija u Crnoj Gori saopštila je da poklanja Prijestonici Cetinje svih 33.500 sadnica cvijeća, koje su u formi cvjetnog tepiha protekla tri dana bile postavljene na Dvorskom trgu.

Evropska unija u Crnoj Gori postavila je cvjetni tepih na Cetinju povodom Dana Evrope.

"Tepih površine 230 metara kvadratnih inspirisan je motivima cvijeća na parketu u samom dvorcu, čime su spojili crnogorsku i tradiciju Evropske unije. Naime, svake druge godine sličan cvjetni tepih većih dimenzija, krasi glavni gradski trg u Briselu", piše u saopštenju EU Info centra.

Prijestonica je, kako navode, organizovala akciju sadnje, tokom koje su učenici osnovnih škola „Lovćenski partizanski odred“ i „Njegoš“ posadili cvijeće u istorijskom dijelu grada, a koju nastavljaju i narednih dana, "kada će cvijeće sa cvjetnog tepiha ukrasiti dvorišta lokalnih institucija, škola i vrtića."

„Kombinovanje crnogorske i briselske tradicije je simboličan spoj, koji predstavlja naše prijateljstvo, partnerstvo i svijetlu zajedničku budućnost. Drago nam je da će cvjetni tepih, koji nosi takvu simboliku, nastaviti da živi“, poručila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, piše u saopštenju.

Cvjetni tepih je, kažu, za tri dana obišlo na stotine Cetinjana i turista.

Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković, koji je učestvovao u današnjoj akciji sadnje, kazao je da je ovo veoma važan praznik za Cetinje.

,,Posebno nam je drago što smo ove godine Dan Evrope proslavili zajedno sa Delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori. Cvjetni tepih je uljepšao Dvorski trg, a nakon današnje akcije cvijeće koje ga je sačinjavalo nastaviće da uljepšava zelene površine širom grada“, istakao je gradonačelnik Đurašković, piše u saopštenju.

Bonus video: