Amfilohije: Mila bih krstio u Ostrogu

Sve one koji mu spočitavaju da nije Crnogorac i da je "izdajnik", Amfilohije je nazvao "marksistima iz jedne nevladine organizacije"
350 pregleda 163 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 16.10.2017. 12:45h

Lider Demokratske partije socijalista i bivši premijer Milo Đukanović je darovit čovjek, koji je uspio da učini mnogo toga, ali bi se drugačije bavio politikom da je kršten kod čivota Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u razgovoru za srpske "Novosti".

Đukanovića, kako ističe, iskreno smatra prijateljem.

"Milo Đukanović je moj prijatelj, i to zaista iskreno kažem. Darovit je čovjek, uspio je da uradi mnogo toga, ali isto tako mnoge od suštinskih stvari koje radi ili je uradio ne bi učinio da je bio kršten kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Evo prilike da ga krstimo, pa će drugačije da se bavi politikom i drugim vrijednostima. Nadam se da će ovo pročitati. Nije on bez damara da ne čuje", kazao je Amfilohije

Kako je kazao, još uvijek se ne može pomiriti sa činjenicom da je Crna Gora 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, i to baš u vrijeme kada je Đukanović bio premijer.

"Tu odluku nije donijela Crna Gora. Znam da 90 odsto crnogorskog naroda tako ne misli, ostajući vjerno duhovnim i moralnim vrijednostima vjekovne Crne Gore. Priznali su takozvano nezavisno Kosovo i na taj način priznali paljenje na stotine hramova po crnogorskoj Metohiji, ubistva i silovanja", kazao je Amfilohije.

Kako smatra, od početka bombardovanja 1999. godine bilo je jasno da je taj čin priprema za "otimanje" Kosova i stvaranje nezavisne države.

"Ja sam tamo sahranjivao ubijene Srbe. Znamo da su Tačiju i Haradinaju ruke krvave do ramena. Nama je od starta bilo jasno da je bombardovanje Srbije i Crne Gore, posebno Kosova i Metohije, bilo priprema za njegovo otimanje i stvaranje nezavisne države. Dobro je reagovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kada je Evropu podsjetio na to da osam miliona Katalonaca ne može da dobije nezavisnost dok ovdje bez referenduma na Kosovu i Metohiji grupa terorista koji su sramota za albanski narod otima svetinju. A oteto je prokleto. Nije čudno što je Kosovo poslužilo kao početak novog svjetskog poretka. Ovo sada što se radi je nastavak krstaških ratova, Napoleonovih i nacifašističkih osvajanja svijeta, samo što su danas drugi akteri," ističe mitropolit crnogorsko-primorski.

Kada je u pitanju spor o demarkaciji granice sa Prištinom, smatra da bi građani Crne Gore trebalo da "priupitaju kralja Nikolu u vezi sa tim granicama, pa će im biti sve jasno." Takođe, ističe da bi mu u Crnoj Gori bilo "komotnije da je ostala ona Crna Gora sa granicama iz doba kralja Nikole Petrovića i vremena Zetske banovine, sa svojom Metohijom."

Sve one koji mu spočitavaju da nije Crnogorac i da je "izdajnik", Amfilohije je nazvao marksistima iz jedne nevladine organizacije.

"To čine marksisti iz jedne nevladine organizacije. A moji preci su prisajedinili Moraču i Rovca Crnoj Gori. Djed je poginuo u boju na Fundini, kome se ni danas ne zna grob. Eto, po njima ja nisam Crnogorac, iako sam dočekao kralja Nikolu iz Sanrema u vreme kada sam bio banatski episkop. Sećam se da sam se na silu popeo na brod koji je bio usidren u barsku luku. Trebalo je da uđe fratar iz porodice Savoja, ali sam ga ja preduhitrio," kazao je Amfilohije.

On je kazao da je obnavljanje svetinja iz epohe Crnojevića jedan od prioriteta Mitropolije.

"To nije samo pitanje istorije, nego i rasvetljavanje svega što se događalo sa nama kroz vekove. Imamo problem sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, jer ona ima duh konzervacije umjesto da revitalizuje kulturno blago. Mnogo je hramova bilo porušeno i pod korovom, pretvoreno u štale. Danas je, Bogu hvala, priča drugačija. Svi manastiri i crkve na Skadarskom jezeru su obnovljeni, što je svojevrstan poduhvat Mitropolije. Svi pravoslavni hramovi u Crnoj Gori su vjekovna svojina Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je na ovim prostorima prisutna osam vjekova. Ona je kičmena moždina petrovićevske Crne Gore kao i ove današnje, prilično sužene", ističe Amhilohije.

Na zamjerke o neumjesnom bavljenju politikom, mitropolit kaže da "polaže račune samo Svetom Petru Cetinjskom".

"Mitropoliti cetinjski imaju svoju težinu i sada se ja moram brinuti o svom narodu. Niko se ne pita što se papa bavi svim mogućim pitanjima svjetskim, moralnim, društvenim. A koja je razlika između rimskog pape i mitropolita cetinjskog Amfilohija? Uvijek kada krenem sa Cetinja uzmem blagoslov od Svetog Petra Cetinjskog i u povratku njemu polažem račune. Poštujem ja vlast, ali on mi je na prvom mjestu", zaključuje Amfilohije.

Bonus video: