Preblage kazne zbog nelegalnog odlaganja otpada

Grin houm i Ministarstvo ekologije organizovali debatu o problemima u glavnom gradu

1428 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Kaznena politika zbog nelegalnog odlaganja otpada je previše blaga, morala bi da bude stroža.

Takođe, građane treba motivisati i da razne vrste otpada odlažu ispravno na predviđenim lokacijama, neophodno je ponovo organizovati javnu raspravu za nacrt propisa iz ove oblasti, koji je već pet godina u proceduri, a čije je usvajanje ponovo odloženo za zadnji kvartal ove godine.

To su zaključci sa jučerašnjeg okruglog stola Upravljanje otpadom u glavnom gradu, koje je u Podgorici organizovala nevladina organizacija Grin houm (Green Home) i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

”Iako je tema fokusirana na glavni grad, vjerujem da je pitanje upravljanja otpadom tema o kojoj treba da govorimo u širem kontekstu, odnosno na nacionalnom nivou. Tema upravljanja otpadom je jedna od podoblasti poglavlja 27. Upravo ova podoblast ima najviše obaveza u akcionom planu za ispunjavanje završnih mjerila za ovo poglavlje i to 37 aktivnosti i u tom smislu predstavlja jednu od najzahtjevnijih podoblasti”, kazala je izvršna direktorica Grin houma Azra Vuković.

Ona je istakla da su, u prvom šestomjesečnom izvještaju o realizaciji akcionog plana, dobili informaciju da je javna rasprava realizovana i to u avgustu 2018. godine.

”Od tada do danas, predloženi nacrt zakona koji je bio na javnoj raspravi je pretrpio brojne izmjene, a u četvorogodišnjem periodu i društvene okolnosti su se promjenile”, kazala je Vuković.

Pomoćnik izvršnog direktora za tehničko-operativne poslove podgoričke “Deponije” Ratko Pavićević istakao je da je ogroman problem paljenje guma na Ćemovskom polju, da se to desilo i prije dva dana.

”Dešava se da gume prebace preko ograde kod nas i zapale ih. Voze ih na prikolicama kako bi se razbuktala što prije vatra”, istakao je Pavićević.

On je pojasnio da su te slučajeve prijavljivali Ekološkoj inspekciji, a potvrdio i pisanje “Vijesti” da Crna Gora i ovu godinu dočekuje bez lokacije na kojoj će se privremeno odlagati i čuvati auto-gume.

Pavićević je kazao da ne zna dokle je Ministarstvo održivog razvoja i turizma stiglo sa Studijom odabira lokacije za preuzimanje, lagerovanje, sortiranje i preradu otpadnih guma-pneumatika.

Rukovoditelj direkcije za upravljanje otpadom i komunalne usluge u Ministarstvu ekologije Igor Jovanović nije odgovorio dokle se stiglo sa tom procedurom, a istakao je da ne može da “shvati da se gume pale”.

On je naveo da su gume neopasan otpad, ali da se njihovim paljenje oslobađaju opasne materije koje zagađuju okolinu.

Pavićević je istakao da u Italiji komunalni policajac može da zaustavi građanina sa kesom za smeće u ruci, da vidi da li je pravilno odložio otpad.

”Može da izvadi kesu iz kontejnera i po sadržaju smeća da pokuša da nađe vlasnika, ako je nepravilno odložio otpad. Kazne su im 700 eura”, kazao je Pavićević.

On je istakao da građane treba i motivisati da pravilno odlažu otpad, kao što je to preduzeće nedavno uradilo sa povećanjem otkupne cijena za otpadna vozila sa 180 na 400 eura.

”To se pokazalo kao pun pogodak. Ne možemo da stižemo koliko posla imamo”, naveo je Pavićević.

Vuković je istakla da na nivou Crne Gore prema zvaničnim podacima i dalje recikliramo tek jedan do dva odsto otpada na godišnjem nivou.

Projektni koordinator Grin houma Petar Knežević je kazao da je njihova anketa, rađena u martu ove godine, kod 503 ispitanika u glavnom gradu, pokazala da 97,2 odsto njih smatra da odlažu otpad gdje treba.

”Na nivou Podgorice sistem za odvajanje otpada na suvu i mokru frakciju je dostupan prema anketi za 40 odsto građana. U mjestima gdje je dostupan 54,5 odsto njih tvrdi ga ne koristi. Razlozi su da nemaju dovoljno prostora za više kanti u domaćinstvima, ni informacija kako ga razvrstati”, naveo je Knežević.

Bonus video: