PONOVO ZAŽIVJELO DUALNO OBRAZOVANJE

Učenici trećeg stepena ubuduće će raditi i dobijati mjesečnu naknadu

Dualno obrazovanje realizuje se na način da Centar za stručno obrazovanje kontroliše materijalno-tehničke i kadrovske uslove koje mora da ispuni poslodavac da bi mogao obrazovati učenika. Zatim učenik potpisuje individualni ugovor sa poslodavcem
347 pregleda 4 komentar(a)
Vemilim Mijušković, Damir Šehović, Foto: Mps.gov.me
Vemilim Mijušković, Damir Šehović, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 16.10.2017. 18:53h

Dualno obrazovanje, odnosno paralelno učenje i rad kod poslodavca za učenike trećeg stepena, gdje učenik dobija i mjesečnu naknadu, zaživjelo je nakon decenije i u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete po ovom sistemu od ove školske godine obrazovaće se skoro 300 učenika kod 97 poslodavaca.

"Navedeni podaci znače da se trenutno 40 odsto od ukupnog broja djece koja su na trećem stepenu, obrazuje u dualnom obliku, koji podrazumijeva da učenici prve godine od pet radnih dana u nedjelji provode jedan dan kod poslodavca, druge godine dva dana i treće godine tri dana kod poslodavca, i za to dobijaju naknadu", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Izlažući podatke u vezi sa dualnim obrazovanjem, ministar prosvjete Damir Šehović je rekao da u ovom vidu obrazovanja ove godine učestvuje 17 škola iz 12 crnogorskih opština, i to sa 14 obrazovnih programa tj. smjerova, te da je gotovo izvjesno da će ti učenici po završetku škole zasnovati radni odnos, jer će imati praktično znanje oblikovano prema potrebama tržišta i poslodavaca.

"Obrazovni programi u dualnom obrazovanju su kuvar, konobar, automehaničar, frizer, zavarivač, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, elektroinstalater, pekar, prodavač, monter telekomunikacionih sistema, poslastičar, bravar, autoelektričar i obrađivač plemenitih metala. Kroz praktično obrazovanje učenici ne razvijaju samo manuelne vještine, već stiču sposobnost timskog rada, snalaženja u novim i nepoznatim situacijama, sposobnost rješavanja problema", rekao je Šehović.

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković rekao je da je pravo rješenje ono u kome poslodavci učestvuju u obrazovanju kadra, kao i da je ogroman napredak činjenica da po prvi put u dualnom obrazovanju učestvuje ovoliki broj renomiranih poslodavaca koji imaju zavidne kapacitete, a koji pritom nijesu vezani samo za uslužne, već i druge djelatnosti poput prehrambene industrije ili drvoprerade.

Dualno obrazovanje realizuje se na način da Centar za stručno obrazovanje kontroliše materijalno-tehničke i kadrovske uslove koje mora da ispuni poslodavac da bi mogao obrazovati učenika. Zatim učenik potpisuje individualni ugovor sa poslodavcem. Formirano je i radno tijelo koje će pratiti realizaciju.

"Zemlje koje u saradnji sa poslodavcima realizuju praktično obrazovanje, poput Njemačke, Švajcarske, Austrije i Danske, bilježe nizak nivo opšte nezaposlenosti i nezaposlenosti mladih", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.