Troše mnogo novca za pse lutalice, a rješenja nema

Za odvođenje u azil u Beranama Opština Bijelo Polje godišnje izdvoji 30 do 40 hiljada eura, a za povrede nastale ujedom napuštenih pasa utrošeno je 116.204 eura tokom protekle dvije godine

2828 pregleda 0 komentar(a)
Čest prizor i na magistrali u Nedakusima, Foto: Jadranka Ćetković
Čest prizor i na magistrali u Nedakusima, Foto: Jadranka Ćetković

U posljednje dvije godine iz budžeta Opštine Bijelo Polje za naknadu štete za povrede nastale ujedom napuštenih pasa utrošeno je 116.204 eura, a godišnje, za odvođenje pasa lutalica u azil u Beranama Opština godišnje izdvoji 30 do 40 hiljada eura. Uprkos tome, utisak je da je proteklih dana na ulicama Bijelog Polja i okolnih mjesta prisutan veliki brojpasa litalica.

U naselju Rasadnik nedavno je jedan čovjek spasio šestogodišnju djevojčicu od nasrtaja pasa lutalica. Među brojnim lutalicama nalaze se i vlasnički psi, koji su pušteni na ulice. Većina njim se kreće u čoporima skoro po svim naseljima, a nerijetko i magistralnim putevima, ometajući saobraćaj i izazivajući opasnost po učesnike u saobraćaju i pješake. Napušteni psi, osim ljudi napadaju i životinje i često po udaljenim selima predstavljaju veću opasnost po ovce od vukova.

Da je ovaj problem dugotrajan zbog izostanka primjene sistemskog rješenja svjedoče podaci o velikom broj naknada ujede pasa lutalica.

”Naknadu štete po tom osnovu Opština Bijelo Polje isplatila je za 126 lica”, saopšteno je iz Opštine.

Još 2012. godine Opština je kupila 4,5 hektra zemljišta za 42.000 eura od Slavka Fuštića između Ribarevina i Ramčine, ali taj projekat nikad nije zaživio.

Iz Opštine odgovaraju da je “generalno, azil skup projekat da bi ga svaki manji grad imao”.

”Zato se prave regionalni centri, kakav je izgrađen u Beranama. Komunalno preduzeće ‘Lim’ ima ugovor o prihvatanju pasa sa azilom u Beranama, ali on ima zastoj u radu i tada se javljaju problemi”, navode iz Opštine.

Zavisno od godine u azil u Beranama Komunalno preduzeće uhvati i isporuči oko oko 200 pasa, a za svakog psa Opština plaća 120 eura plus PDV, tako da troškovi Opštine samo po tom osnovu iznose od 30 do 40 hiljada eura. Primjera radi, u prošloj godini azilu predato 175 pasa.

Bonus video: