Vuković predložio da se odbije Rakčevićev predlog da se spriječi devastacija Bokeške, Njegoševe i Hercegovačke ulice

Vuković navodi da je činjenica da se rješenja u okviru Urbanističkog projekta Nova varoš - Blok E, ni koncepcijski ni po uslovima sprovođenja, ne razlikuju od rješenja u svim ostalim blokovima Nove varoši

17624 pregleda 25 komentar(a)
Vuković, Foto: PG Biro
Vuković, Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković predložio je Skupštini Glavnog grada da odbije predlog da se van snage stavi Urbanistički projekat Nova varoš - Blok E poručujući da bi time bila onemogućena dalja realizacija sadržaja na ovom prostoru, naplata naknade za komunalije, te lagalizacija objekata.

Inicijativu za hitnim stavljanjem van pravne snage UP-a “Nova Varoš – Blok E“, tražio je šef kluba odbornika URA Luka Rakčević, navodeći da bi se na taj način spriječila devastacija Bokeške, Njegoševe i Hercegovačke ulice, odnosno najužeg gradskog jezgra.

"Tim planom, donešenim po nalogu Agencije za izgradnju i razvoj, a uz punu saglasnost i finansiranje Glavnog grada, planiran je niz višespratnih objekata duž čitave Bokeške ulice, čijom izgradnjom bi se na brutalan način trajno i bespovratno devastirao taj vrijedni dio našeg grada od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja, a sve zarad interesa investitra, a na štetu svih građana/ki našeg grada", ukazao je Rakčević.

On podsjeća da većina objekata u Bokeškoj ulici datira iz perioda prije Drugog svjetskog rata, što je situacija i u Njegoševoj i u Hercegovačkoj ulici koje obuhvata Plan, a da je riječ o rijetkim objektima koji su preživjeli rat i Petomajsko bombardovanje 1944. godine.

"Kao što smo se borili da rukovodstvo Grada iz Demokratske partije socijalista (DPS) odustane od prodaje zgrade Sale za vjenčanja, koja se nalazi na uglu Bokeške i Njegoševe ulice, a čiju prodaju su čak dva puta oglašavali, tako se moramo boriti i zalagati da se ostatak Bokeške ulice, kao i Njegoševe i Hercegovačke ulice, zaštiti od investitorskog urbanizma i nelogičnih, agresivnih i destruktivnih interpolacija. Bokeška ulica mora ostati biser našeg grada, baš kao i Njegoševa i Hercegovačka ulica, u nažalost davno zapuštenom i ruiniranom centru", ukazao je Rakčević.

Vuković navodi da je činjenica da se rješenja u okviru Urbanističkog projekta Nova varoš - Blok E, ni koncepcijski ni po uslovima sprovođenja, ne razlikuju od rješenja u svim ostalim blokovima Nove varoši.

"U slučaju stavljanja van snage ovog plana korisnici bi bili dovedeni u neravnopravan položaj”, naveo je Vuković u mišljenju o predlogu da se van snage stavi ovaj planski dokument".

Skupština Glavnog grada treba na sjednici zakazanoj za 19. maj da raspravlja o predlogu Rakčevića.

Vuković tvrdi da nisu tačni navode iz Rakčevićeve inicijative da u zahvatu ovog plana postoji više aktivnih gradilišta na kojima je planirana gradnja objekata velike gustine.

"Ni jedna lokacija nije planirana za 'stanovanje velike gustine', već je dominantno planirana 'mješovita namjena'. Po podacima iz urbanističkog projekta, planirani koeficijent izgrađenosti na nivou bloka je 1,96 što je značajno niže u odnosu na propisani koeficijent dat Prostorno urbanističkim planom, a koji važi za mješovitu namjenu u centralnoj zoni – 2,5", naveo je Vuković.

Bonus video: