Nastavnica ponižavala učenika

Zbog njenog ophođenja osnovac ima strah od prozivke, probleme sa ishranom i anksioznost, kazali roditelji

19395 pregleda 35 komentar(a)
Osnovna škola “Milorad Musa Burzan", Foto: Boris Pejovic
Osnovna škola “Milorad Musa Burzan", Foto: Boris Pejovic

Podgorička Osnovna škola “Milorad Musa Burzan” nije negirala da je jedan učenik šestog razreda imao problem sa nastavnicom istorije, koja ga je, kako se navodi, omaložavala i ponižavala.

”Takvo postupanje nastavnice, nije u skladu sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja, a takođe nije ni u najboljem interesu učenika”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković.

Sa problemom koji se odnosio na omalovažavanje i obezvređivanje njegovog znanja upoznat je u novembru razredni starješina, kao i uprava škole. Predstavnici škole su preduzimali mjere i radnje u cilju razrješenja problema sa kojima se suočio učenik, koji je po navodima roditelja imao i druge probleme koji su nastali zbog ophođenja nastavnice - strah od prozivke, problemi sa ishranom, anksioznost i dr.

Problem se nastavio i u početkom drugog polugodišta, kada je učenik ponovo doživio neprijatnosti. Međutim, već od sljedećeg dana, nastavnica je na bolovanju.

”Zaštitnik zapaža da je usljed odustva nastavnice nadležna inspekcija nije bila u mogućnosti da sa njom razgovara, kako bi se i ona izjasnila na okolnosti. Uprava škole je telefonskim putem razgovarala sa nastavnicom, kako bi joj se skrenula pažnja”, navodi se u mišljenju.

Dodaje se da je direktorica obavila razgovor sa učenikom, a roditelji su naveli da je odjeljenski starješina razgovarao i sa ostalim učenicima, koji su potvrdili da je nastavnica verbalno uznemirila učenika.

”Ovakav stav prosvjetnog radnika prema djetetu je nedopustiv i podsjećamo da škole nijesu samo obrazovne ustanove i ne smiju zanemarivati veoma važnu vaspitnu ulogu koju imaju”, ističe se u mišljenju Mijušković.

Dodaje se da je po njenom povratku na rad, a imajući u vidu da su se “i ranije dešavale situacije” kako navodi škola u izjašnjenju, potrebno sprovesti odgovarajuće aktivnosti, te eventualno procjenu njene uspješnosti i kvaliteta nastave koju predaje.

Bonus video: