intervenisala Komunalna inspekcija i policija

Filmadžije bez papira "zauzele" djelove obale

Mještani Lepetana tražili reakciju Opštine Tivat jer su, nenajavljeno i bez obrazloženja, ostali bez pristupa pristaništu i mulu ispred zgrade Pošte, odnosno glavnom mandraću u blizini trajektnog pristaništa

16724 pregleda 9 komentar(a)
Zaštitar uklanja trake kojima je ograđeno mulo ispred Pošte, Foto: Siniša Luković
Zaštitar uklanja trake kojima je ograđeno mulo ispred Pošte, Foto: Siniša Luković

Mještani Lepetana obratili su se se nadležnim organima Opštine Tivat jer su zbog činjenice da su prethodog dana, nenajavljeno i bez obrazloženja, ostali bez pristupa dijelovima javnih površina u tom naselju - mjesnom pristaništu i mulu ispred zgrade Pošte, odnosno glavnom mandraću u blizini trajektnog pristaništa.

Naime, pripadnici privatne zaštitarske firme "SAB Security“ iz Nikšića plastičnim trakama, automobilskim gumama i drvenim kolcima, prekjuče poslijepodne, na zaprepašćenje mještana, ogradili su mulo ispred zgrade Pošte i glavni mjesni mandrać, ne dozvoljavajući nikome pristup na te djelove obale Lepetana, kao ni parkiranje vozila na tim mjestima.

"Mještanima je traženo da uklone svoja vozila, iako Lepetane odavno kuburi sa parking prostorom i žitelji ni ovako nemaju gdje da ostavljaju svoje automobile. Niko nam ništa nije objasnio o čemu se radi, već se odjednom privatni sekjuriti pojavio na licu mjesta i zapriječio pristup dijelu javnih površina u naselju, bez znanja ikoga iz Mjesne zajednice“, kazao je jedan od ogorčenih mještana.

Predsjednik MZ "Lepetane" Đuro Grubišić kazao je da ih je postupak zaštitara iz "SAB Securityja“ neprijatno iznenadio i da su odmah sve prijavili Sekretarijatu za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Tivat, ali i JP Morsko dobro iz Budve. U prvi mah nisu dobili preciznu informaciju ko im i na osnovu čije dozvole zauzima djelove njihovog mjesta, da bi nakon što su se za sve zainteresovali i mediji koje su pozvali građani, Komunalna inspekcija Opštine juče oko 11 sati izašla na lice mjesta i naložila dvojici pripdnika "SAB Securityja“ koji su čuvali ograđene djelove lepetanske obale, da uklone prepreke i trake kojima su ih ogradili.

Sekretarka za komunalni i inspekcijski nadzor Jelena Šćekić "Vijestima“ je kazala da je njihov inspektor dobio usmenu informaciju da je djelove obale Lepetana prekjuče zaposjela kompanija "Adratic Western“ iz Herceg Novog, radi snimanja scena za novi igrani film u režiji hercegnovskog reditelja i sineaste Ivana Marinovića, „Živi i zdravi“.

"Oni su to uradili bez ikakvih papira, podnosno dobijenih saglasnosti bilo od JP Morsko Diobro, bilo od Opštine Tivat. Navodno, namjeravali su da večeras između 17 i 19 sati obave snimanje na tim lokacija, ali im to neće biti dozvoljeno ako u međuvremenu ne pribave dozvolu od nadležnih za takvo koriščenje javnih površina“, kazala je Šćekić.

Član 18 Odluke o komunalnom redu Opštine Tivat propisjue da je na "javnim površinama zabranjeno prodavati robu ili vršiti druge djelatnosti bez odobrenja nadležnog organa“, a za prekršioce su predviđene novčane kazne u iznosu od 150 do 7.000 eura za pravno lice, odnosno od 20 do 1.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu. Za korišćenje javnih površina u Tivtu za snimanje filmova, treba platiti i određenu komunalnu taksu koja se obračunava u odnosu na zonu grada u kojoj se obavlja snimanje, odnosno površinu privremeno zauzete javne površine.