"Ako treba nešto da mijenjamo treba da krenemo od sebe, a zatim da djelujemo na mlade"

Iz CGO su kazali da je cilj radionice povećanje razumijevanja nastavnog kadra srednjih škola o značaju jačanje rodne ravnopravnosti u školskoj praksi, a sa fokusom na prepoznavanje rodnih stereotipa, predrasuda i načina njihovog prevazilaženja, kao i rodno osjetljivog i stereotipnog jezika, problema diskriminacije i modalitata prevencije rodnog nasilja

2049 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: CGO
Sa radionice, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, danas je u Podgorici organizovao jednodnevnu radionicu "Ubrzajmo rodnu ravnopravnost" za 22 profesora i profesorki sociologije, građanskog obrazovanja i drugih predmeta iz grupe društveno-humanističkih nauka u srednjim školama, saopšteno je iz CGO.

U saopštenju se dodaje da su Svetlana Jovetić Koprivica i Miro Minić, koji su priredili praktikum, upoznali profesore i profesorke iz 13 crnogorskih srednjih škola sa načinom izvođenja deset rješenja/radionica kroz moguće podizanje nivoa informisanosti i znanja, odnosno usvajanja vrijednosti rodne ravnopravnosti kod učenika i učenica.

"Današnja radionica je od velikog značaja, jer ako treba nešto da mijenjamo treba da krenemo od sebe, a zatim da djelujemo na mlade. Mi smo tu da kod učenika i učenica, kroz razne edukacije, govorimo o raznim temama i razbijamo predrasude jer je za podizanje svijesti i o rodnoj ravnopravnosti važno djelovati od ranog perioda", kazala je Stela Burzanović Nedović, profesorica psihologije u JU SEŠ "Mirko Vešović" iz Podgorice.

"Jako je potrebno da se ovakav vid radionica i dalje sprovodi, jer ovako prvo osvješćujemo sebe a zatim primjenom u kolektivu u kojem radimo, među kolegama i koleginicama i prema učenicima i učenicama, osvješćujemo i ostale da drugačije gledaju na ovu temu, tj. da otklanjaju rodnu neravnopravnost i da izgrađuju društvo ka rodnoj ravnopravnosti", smatra Nada Purić, profesorica psihologije u JU SMŠ "Danilo Kiš" iz Budve.

Iz CGO su kazali da je cilj radionice povećanje razumijevanja nastavnog kadra srednjih škola o značaju jačanje rodne ravnopravnosti u školskoj praksi, a sa fokusom na prepoznavanje rodnih stereotipa, predrasuda i načina njihovog prevazilaženja, kao i rodno osjetljivog i stereotipnog jezika, problema diskriminacije i modalitata prevencije rodnog nasilja.

"Radionica je dio aktivnosti projekta UBRZAJMO rodnu ravnopravnost (faza II) – od stereotipizacije do ravnopravnosti! koji se realizuje uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore, a sa ciljem unaprjeđenja razumijevanja koncepta rodne ravnopravnosti među građanima i građankama i njihovog senzibilisanja da oblikuju društvo jednakih mogućnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: