Regulacija rijeke Gračanice u zoni mostova

"Inicijativu su pokrenuli Ministarstvo i Opština Nikšić 2019. godine. Ista je ocinjena kao prioritetna, uzimajući u obzir istorijske podatke o poplavama, kao i ugroženost rijeke Gračanice, posebno u industrijskog zoni i nizvodnom dijelu"

4269 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Nikšić
Foto: Opština Nikšić

Mostovi su značajni kao infrastrukture i njihova dugoročna stabilnost održava lokalne zajednice, kazao je Viktor Subotić projekt menadžer iz UNDP-a tokom prezentacije projekta regulacije rijeke Gračanice u zoni mostova.

Prezentaciji projekta prisustvovao je predsjednik Opštine Marko Kovačević sa saradnicima.

Cilj projekta, prema riječima Subotića, je stvaranje integralnog pristupa upravljanju rizicima od poplava u slivu rijeke Drim, uz unapređenje kapaciteta na regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou i poboljšanje otpornosti ugroženih zajednica u slivu na poplave uzrokovane klimatskim promjenama.

„U okviru nacionalne komponente projekata, podržana je strukturna mjera izrade Glavnog projekta regulacije rijeke Gračanice na dionicama uz postojeće mostove. Inicijativu su pokrenuli Ministarstvo i Opština Nikšić 2019. godine. Ista je ocinjena kao prioritetna, uzimajući u obzir istorijske podatke o poplavama, kao i ugroženost rijeke Gračanice, posebno u industrijskog zoni i nizvodnom dijelu“, kazao je Subotić i zahvalio se timu Opštine Nikšić za odličnu saradnju tokom izrade Glavnog projekta.

Predsjednik Opštine je istakao da u ovim i sličnim projektima, koji su veoma važni za Nikšić, imaju punu podršku lokalne uprave.

„Posebno je važno što je projekat rađen po svim međunarodnim standardima. Time čuvamo našu životnu sredinu“, istakao je Kovačević.

Bonus video: