Stanišić završio prestižni američki Univerzitet: Student generacije sa svim desetkama

”Definitivno imam želju da nastavim svoje školovanje, ali da bih odredio u kojoj oblasti ću se dalje usavršavati odlučio sam se prvo fokusirati na sticanje radnog iskustva”

24771 pregleda 34 komentar(a)
Stanišića pozvali i u Ročester, Foto: Privatna arhiva
Stanišića pozvali i u Ročester, Foto: Privatna arhiva

Podgoričanin Filip Stanišić završio je sa prosjekom deset fakultet i proglašen je za studenta generacije u hrvatskim kampusima Dubrovnik i Zagreb prestižnog američkog Univerziteta Rochester Institute of Technology.

Osim toga, kao talentovani đak Gimnazije “Slobodan Škerović” bio je na dvogodišnjem školovanju u Velikoj Britaniji, gdje je ostvario fantastične rezultate i proglašen đakom generacije i upisan zlatnim slovima u istoriju Kings Collega Saint Michael škole.

”Za sve četiri godine studija dobio sam priznanje i proglašen sam za najboljeg studenta generacije na oba kampusa u Hrvatskoj. Pokazao sam se u svim oblastima, a posebno iz matematike i svoje mladalačke ljubavi - košarke. Taj uspjeh prepoznao je matični fakultet iz Amerike i uručio mi poziv na dodjelu diploma i tradicionalno slikanje u čuvenim američkim uniformama”, naveo je Stanišić.

On je dodao da se zahvaljuje “Porto Montenegru” što su mu ukazali povjerenje i dodijelili stipendiju od 25 000 eura.

”Definitivno imam želju da nastavim svoje školovanje, ali da bih odredio u kojoj oblasti ću se dalje usavršavati odlučio sam se prvo fokusirati na sticanje radnog iskustva”, kazao je Stanišić.

Priča da su iskustva sa studiranja i školovanja nezaboravna i da bi svakome preporučio da, ukoliko je u mogućnosti, izdvoji barem jednu godinu školovanja i odradi je u inostranstvu.

”Vjerujem da iskustvo ovog tipa ima mnogo benefita koji su prosto nepostojeći ukoliko se ne odlučite na ovakav korak. Sa sigurnošću mogu reći da se u mom slučaju pokazalo kao pravi izbor. Svoje studije sam završio sa prosjekom 10/10. Osvojio nagradu ‘Outstanding Undergraduate Scholar’, koju dobija 1 odsto najboljih studenata sa svih Rochester Institute of Technology kampusa. Takođe sam dobio i titulu ‘Valedictorian’, zbog koje sam kao predstavik RIT Croatia kampusa otputovao u Rochester i prisustvovao na njihovoj završnoj ceremoniji, dok sam na ceremoniji u Hrvatskoj držao govor”, dodao je Stanišić.

U Engleskoj je, kako je naveo, završio “A-level” program, tokom kojeg se fokusirao na tri predmeta (matematika, napredna matematika i fizika).

”Vjerujem da je zbog manjeg broja predmeta, potencijalna dubina materije u koju student može da uđe mnogo veća od one koju naši učenici mogu ostvariti sa 14 ili 15 predmeta. Što se tiče fakulteta, zadivljen sam koliko je znanje stečeno tokom studija primjenljivo na posao. Osim toga, okrenutost preduzetništvu me je inspirisala da se posvetim svijetu biznisa iako sam došao iz pozadine koja je bila orijentisana ka prirodnim naukama. Naravno, velika posvećenost i prijateljska bliskost profesora je uveliko upotpunila iskustvo studiranja na RIT-u”, kazao je Stanišić.

On je pojasnio da kada je završio školovanje u Engleskoj, veliki broj preporuka ljudi koji su završili fakultet, ujedno i sa punom stipendijom Porto Montenegra, ohrabrili su ga da se odluči baš za RIT Croatia fakultet u Dubrovniku.

RIT Croatia, jedini američki koledž u Hrvatskoj, osnovan je 1997. godine u Dubrovniku kao rezultat saradnje uglednog američkog univerziteta Rochester Institute of Technology i Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, koje je u to vreme započelo osnivanje privatnih visokoobrazovnih institucija.

RIT Croatia je prva i jedina visokoobrazovna instuticija u Hrvatskoj na kojoj studenti mogu dobiti dvije diplome za završene osnovne studije - američku, koju dodeljuje Rochester Institute of Technology (RIT) (u pitanju je identična diploma koju dobijaju studetni RIT-a u SAD-u) i hrvatsku, koju dodeljuje RIT Croatia.

Rochester Institute of Technology, osnovan 1829. godine, jedan je od najvećih privatnih univerziteta u SAD sa skoro 19.000 studenata iz više od 100 zemalja.

Upravo zbog inovativnosti i usmjerenosti ka profesionalnom razvoju i stručnoj praksi studenata, univerzitet je stekao međunarodnu prepoznatljivost.

Ročester je treći grad po veličini u državi Njujork, sa više od milion stanovnika. Centar inovacija i preduzetništva i sjedište mnogobrojnih kompanija iz oblasti visoke tehnologije, komunikacija, optike, istraživanja i proizvodnje.

Bonus video: